Fotograf: Stocksnap

Miljöarbetet kring Östersjön kan skapa många nya jobb

Miljöproblem i Östersjön är som bekant stora. Men Skypemiljardären Niklas Zennström ser ett ökat fokus på miljöarbete i området som en möjlighet att skapa nya jobb och öka tillväxten.

Östersjön får årligen ta emot enorma mängder utsläpp från alla de länder som omger det. Miljöproblemen med bland annat övergödning, döda bottnar och utfiske är stora. I en ny debattartikel på DN skriver Niklas Zennström, stiftelsen Zennströms Philanthropies och Fredrik Lind, The Boston Consulting Group, om hur miljöarbetet för att rädda Östersjön bland annat kan leda till nya jobbmöjligheter.

SUPERMILJÖBLOGGEN

Den prisbelönta och ideella Supermiljöbloggen består av åtta miljönördar som skriver om allt från fantastisk ny teknik till granskningar av det senaste miljöpolitiska utspelet.

Läs fler spännande artiklar och miljögranskningar på Supermiljöbloggen.se

Miljöförstöringen i regionen har gått för långt och vi kan inte längre vänta med att agera. Men vi ska inte se ett aktivt miljöarbete som en kostnad, utan som en investering. Genom att göra ingenting riskerar politikerna hundratusentals förlorade arbetstillfällen. Om de agerar får vi alla en bättre miljö samtidigt som den ekonomiska tillväxten kraftigt gynnas och fler jobb skapas, skriver Fredrik Lind och Niklas Zennström.

En studie gjord i samarbete mellan Zennströms Philanthropies och The Boston Consulting Group, visar på att arbetet som krävs för att rädda Östersjöns miljö kan leda till 900 000 jobb. Frågan har analyserats på kommunal nivå med 1500 kommuner runt Östersjön under 15 år. Framförallt har det handlat om att lyfta fram problemen som Östersjön står inför genom att öka medvetenheten, men även att lyfta fram de ekonomiska fördelarna som finns med att förbättra statusen för innanhavet.

Miljöförstöringen kommer att kosta hundratusentals jobb om den tillåts fortsätta. En sämre miljö innebär till exempel färre jobb i turistnäringen men leder också till en generellt sett sämre ekonomisk tillväxt, enligt Zennström och Lind i DN.

Forskarna har tagit inspiration från ett projekt i Singapore som visat att både jobb och miljö kan gynnas av friskare vatten. Tyvärr är det idag stor skillnad på kunskap och ekonomiska möjligheter inom de olika kommunerna, enligt den svenska studien.

Studien lyfter fram 3 nyckelfrågor som bland annat berör fosfor och kväve, samarbete mellan myndigheter och drivandet av forskningen kring vatteninnovation. Den tar även upp fyra viktiga delar för att lyckas;

1. Ta fram tydliga mål
2. Engagera lokala intressenter
3. Samarbeta över gränserna
4. Säkra finansieringen

---
Läs mer från Supermiljöbloggen här.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Sverige blev just först i världen med ännu ett digitalt genidrag
  2. Folk dömer dig på bara några sekunder – här är egenskaperna som räknas, enligt forskare
  3. Nu byter Klarna namn – och det kommer röra om rejält på bankmarknaden
  4. Volvos ägare köpte just upp Storbritanniens hetaste sportbilsmärke – det här ska de göra tillsammans
  5. Så kan två 25-åringar utan utbildning dra in upp till 80 000 kronor för varje bild de lägger upp på Instagram
  1. Nu lämnar Nordea Sverige - enligt uppgifter
  2. Nu byter Klarna namn – och det kommer röra om rejält på bankmarknaden
  3. 80-åriga mattesnillet knäckte Wall Street-koden – nu drar han in 1,2 miljarder varje månad
  4. "Det finns ingen bostadsbubbla - priserna fortsätter stiga i många år"
  5. ”Inte ens högutbildade kommer ha råd med bostad”

SENASTE VA

VA Karriär