ANNONS
Fotograf: Stocksnap

Tre heta svenska bolag som hakar på megatrenden som växer så det knakar

Internet håller på att förändra vår värld. Igen. Nu handlar det om Internet of Things, eller "sakernas internet", en marknad som växer så det knakar. Tre heta svenska startup-bolag har hakat på megatrenden.

Nu kan vi styra och övervaka alla våra saker från våra mobiler, surfplattor och laptops. Inom 6 år kommer 25-50 miljarder prylar att vara uppkoppade mot internet enligt Gartner, Cisco och Ericsson. IoT spås bli det största som hänt efter www.

Morgan Stanley förutspår att enbart tillverkningsindustrin kan spara 500 miljarder USD per år tack vare IoT. Uppköpsmarknaden för IoT-bolag har blivit allt hetare. Google köpte Nest (smarta termostater) för 3,2 miljarder USD, Nest köpte sedan Dropcam (IP-kameror) för 550 miljoner USD, Intel köpte Basis (fitness armband) för över 100 miljoner USD.

Denna uppköpsvåg skapar möjligheter till stora värdeökningar för de som investerar i de små IoT bolagen.

Almi Invest

Följ med på VA:s start up-spaningar med Almi Invest - Sveriges mest aktiva investerare i start ups. Läs om de hetaste bolagen och de tydligaste trenderna i Start up Sverige.

Om Almi Invest:
Almi Invest har en portfölj på närmare 400 bolag och ett investerat kapital på ca 1,2 Mdr. Med drivna Investment Managers runt om i landet och ett aktivt ägande stöttas tidiga tillväxtföretag att växa och konkurrera internationellt. Investeringar sker i alla branscher.

www.almiinvest.se

Marknaden inom IoT växer så det knakar. Nya produkter och tjänster skapas hela tiden tack vare möjligheter till bl. a billigare sensorer, energisnåla kretsar och effektiva batterier i kombination med t ex smarta telefoner som plattform. Du kan nu koppla upp industrifabriker för att hålla koll på energiförbrukningen, eller se position och temperatur hos livsmedelscontainers, eller koppla upp hemmet via smarta knappar som sätter på överfallslarmet, favoritmusiken eller ringer taxi.

Här är tre heta IoT-bolag som ligger i den tekniska frontlinjen:    

1. TelliQ håller koll på fordon och Atlas Copcos borriggar

Nu är det möjligt att i realtid styra och övervaka många maskiner, fordon och anläggningar som är utspridda geografiskt. Tack vare uppkopplade enheter via internet stärker TelliQ både sin egen och kundernas tillväxt och är ledande i Sverige inom telematik. Företaget har utvecklat ett webbverktyg som håller koll på fordon och maskiner såsom t ex elektroniska körjournaler, styrsystem för gatubelysning samt uppföljning och övervakning av maskiner.

Företaget har tagit fram en ny generation av elektronisk körjournal som endast tar 5 sekunder att installera och har snabbt blivit en storsäljare. Att gå från en manuell körjournal till en elektronisk effektiviserar arbetet avsevärt för kunderna och ger många fördelar såsom tidsbesparing, bättre planering samt minskad bränsleåtgång genom att optimera användandet av fordon. Det gör det också lättare att uppfylla Skatteverkets och Datainspektionens krav.

På mycket avlägsna platser saknas det GSM nät för uppkoppling. TelliQ kopplar då upp sina enheter via satellitkommunikation. Ett exempel är när Atlas Copco vill hålla reda på service, underhåll och driftsdata på bl. a borriggarna världen över.

Det snabbväxande bolaget från Arboga utsågs till Googles och DI:s digitala Gasell för Västmanland och Örebro 2014 och har idag över 1 200 kunder i norra Europa. Bolaget har under den senaste 12-månadersperioden fördubblat antalet kunder.

2. Evothings smarta utvecklarverktyg ger apparna som förändrar våra liv

Det är apparna som gör en smartphone smart. Nya möjligheter, tjänster och funktioner skapar liv i en annars död hårdvara. Värdet för oss användare ligger i apparna. På samma sätt är det inom IoT – det är möjligheten att koppla ihop sakerna via mobilen som skapar de stora värdena.

IoT driver därför på marknaden för en ny typ av appar, som kan kommunicera direkt med uppkopplade saker och sensorer, och som kan hanteras och administreras på ett bättre sätt. Idag finns det dock nästintill inga verktyg som gör det riktigt enkelt att utveckla sådana IoT-appar. Detta vill Evothings ändra på.

Företag som vill kunna styra och mäta i sina processer och fabriker kommer att behöva massor av appar som är specialanpassade efter just deras behov. Detta gäller för olika delar av anläggningarna och för olika typer av ändamål samt för olika roller i organisationen.

De kommer också att behöva kunna ha kontroll över alla dessa appar, och ha behov av att uppdatera dem centralt. Detta skiljer sig markant från dagens sätt att utveckla och hantera appar.

Marknaden för IoT-appar uppskattas vara värd runt 100 miljarder SEK inom 3-4 år, och det är på affärssidan som denna marknad utvecklas snabbast just nu. Enligt en undersökning av Dimensional Research kommer 49 % av IoT-marknaden ha ett affärsfokus 2015, jämfört med bara 12 % under 2014, och en överväldigande del av alla data kommer att hanteras i mobila enheter.

Smarta verktyg för att utveckla och administrera alla dessa appar spelar därför en allt större roll. Evothings tar sig an detta gigantiska behov genom att skapa verktyg som gör det snabbt och enkelt att utveckla IoT-appar för mobila plattformar. På bara några minuter kan en utvecklare komma igång och kommunicera med uppkopplade saker, presentera information och styra händelser runtomkring.

Evothings verktyg förenklar utvecklingen t ex genom att dölja alla komplicerade kommunikationsprotokoll med sakerna, och gör det därför möjligt för en större mängd utvecklare att skapa IoT-appar. Och det kommer att behövas många utvecklare.

3. Revibe Energys vibrerande sensorer mäter och genererar energi

Överallt finns det miljontals saker som behöver mätas. För att klara av den uppgiften krävs mätinstrument och sensorer som i sin tur ständigt måste strömförsörjas. Det här kan vara ett stort problem eftersom det kan vara svårt att få fram en kontinuerlig och tillförlitlig strömförsörjning till dessa sensorer eller mätinstrument.

ReVibe Energy har tagit fram en lösning på detta problem och har utvecklat en teknik där strömsnåla sensorer mäter och registerar hur vitala komponenter i maskiner mår. Genom att på ett smart sätt omvandla omgivande vibrationer på eller t ex omkring en maskin till energi, så kan sensorerna även förses med ström.

Det här innebär att inga extra tunga batterier behöver involveras vilket kan vara svårt då många platser är mycket svårtillgängliga. ReVibe kan med sin tekniklösning erbjuda sina kunder minskade kostnader, ökad flexibilitet och ökad pålitlighet. Kunden kan alltid lita på att ström genereras utan att behöva ägna sig åt batteribyten och underhåll på/installation av kablar.

Det kan t ex handla om att mäta hur ett hjullager på ett tåg mår. Men behoven finns inom en rad olika industriområden, allt från gruv-, vindkraftsindustrin till automatiserade industriprocesser, på fordon och/eller spårbundna trafikslag.

LÄS FLER STARTUP-SPANINGAR:
"3 svenska drönarbolag du måste ha koll på"
"Svenskarna som revolutionerar musikbranschen - igen"

Relaterade artiklar


NYHETSBREV


Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Frankrike gjorde just något för miljön som inget annat land gjort tidigare - och en hel industri tvingas tänka om
  2. Kuba - nästa Kina eller Vietnam?
  3. ”Det kommer en krasch – och den blir massiv”
  4. Från praktikant till VD på 1 år - så blev 33-åringen från Östersund en av Sveriges mäktigaste ledare
  5. 30-åringen från Åmål har blivit en av Sveriges största influencers – ” många ger upp vid minsta motgång”
  1. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  2. ”Det kommer en krasch – och den blir massiv”
  3. Tunga investeraren: Tesla kommer gå under
  4. 53-åringen som nyss gick i pension med 26 miljoner: Det här är det dummaste du kan göra med dina pengar
  5. Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”

SENASTE VA