Fotograf: Malte Danielsson

Från Harvard till projektledare för Nya Karolinska

Soki Choi har kallats IT-prinsessa av SVT, hunnit med att forska på Harvard och haft ett it-bolag. Nu är hon projektledare för Nya Karolinska.

I början av 2000-talet blev Soki Choi utvald till en av Sveriges 150 mäktigaste kvinnor och hamnade även på tidskriften Forbes förstasida. SVT visade en dokumentär om henne hösten 2004 som hette IT-prinsessan. Sedan dess har hon hunnit disputera och driva förändringsarbete inom sjukvården. Hon menar att världen förändras, och det gör hon också. Det går inte att planera utifrån dessa två rörliga parametrar, utan bara följa med livet och hålla fast vid sina värderingar och viljan att åstadkomma skillnad.


Vad har varit viktigt i din karriär?
Jag har följt min egen röst och skapat min egen väg. Med ärlighet kan jag säga att det har varit modigt. Det har inte varit lätt. Tungt i vissa sammanhang. Men nyfikenheten har varit en avgörande drivkraft, och utdelningen att jag hela tiden vuxit som människa. Det är stimulerande att få utveckla andra, och jag vill gärna fortsätta inspirera. Jag har en instinkt i mig: så fort jag får en djup insikt vill jag dela med mig av den. Jag måste göra det. Jag hade nog kunnat bli lärare! Jag älskar att föreläsa och ha adepter. Men jag älskar också att få lära mig. Jag gillar lärlingssystemet, det är ett härligt ekosystem.

Hur har du fått ditt mod att följa din röst?
Att våga följa min drivkraft så som jag gjort tror jag har att göra med min medfödda läggning. Jag var nyfiken och frågvis från det att jag kom ut ur mammas mage. När vi satt i tunnelbanan frågade jag tanterna om vad de hade i sina väskor. Jag har nog alltid haft en utforskande läggning. Trots att jag är född i Sverige så har jag samtidigt fått en koreansk inramning.

Jag har fått med en tro på mig själv och att jag kan. sedan tror jag att jag känner ett visst familjeansvar. Mina föräldrar hade det svårt när de kom hit, de hankade sig fram och satsade allt på barnen. De gav oss viktiga förutsättningar. Min far kom hit som forskare och doktorand. Han skulle bara vara här temporärt, för att sedan åka vidare till USA. Men av orsaker som inte gick att råda över blev han kvar, och han blev aldrig klar med sin doktorsexamen. Det har hängt över mig. Viljan att färdigställa något ofärdigt, något som pappa påbörjat. Enligt koreanska synsätt är livet mer kollektivt. Helhet och systemtänk. Här i Sverige kanske man skulle kalla det arvsynd men i det koreanska perspektivet är det mer stolthet och värdighet. Att man ser en ära i det. Jag fann någonstans att jag var tvungen att avsluta det min far påbörjat för att själv kunna gå vidare. När jag fattar beslut går jag mycket på min inre röst. Vad andra tycker är viktigt, men min inre röst är starkare. När dessa har krockat har det varit jobbigt. Det finns de som inte bryr sig vad andra tycker, men jag bryr mig och är ganska känslig. Här har meditationen och yogan varit väldigt viktig för mig.


Den här texten utgör ett nedkortat utdrag ur boken Bortom glastaket.

Vilka har varit dina förebilder?
Jag har länge trott att jag haft mentorer eller förebilder. man ska ju ha mentorer. men det är inte riktigt så. Jag har haft min mamma som inspirationskälla. En stark, oberoende och begåvad kvinna. Hon har påverkat mig mycket mer än exempelvis Bill Gates och Steve Jobs. Jag har saknat förebilder med kvinnliga energier. Det finns ett hål på marknaden, eller i universum beroende på hur vi ser det. I stället tar jag inspiration från hela universum: TED, böcker, filosofer, konstnärer, musiker, företagsledare. Jag försöker se bortom kosmetikan.

Ålder, kön och befattning är ointressant. Jag hittar pusselbitar hos många människor. Jag ser visdomen och försöker leva utifrån mina visdomsord, mina ledord i livet: "du föds och du dör, vad som sker däremellan är upp till dig" och "lev din dröm". Vänta inte med att leva dina drömmar, gör det nu. Sedan kan det vara för sent. Insikten om livets förgänglighet har varit en drivkraft för mig. Jag har en lista med drömmar som jag vill hinna med. Flera av dem har jag redan hunnit förverkliga, som att starta företag, hoppa fallskärm, springa New York-maraton, vandra själv på Nya Zeeland och doktorera.

Berätta mer om dina vägval!
Att gå från Handelshögskolan via ett amerikanskt managementkonsultbolag till att starta It-bolaget BlueFactory i den mobila app-världen har bjudit på högt tempo, handlingskraft och manliga energier. Det mådde jag bra av – då. Men när jag lämnade verksamheten behövde jag egen tid för att komma ikapp. Då tog jag ledigt ett år och åkte runt i världen. När jag kom hem valde jag den akademiska världen och för mig blev det en enorm skillnad mot tempot jag hade som vd för BlueFactory. För dem som liksom jag har hoppat fallskärm kan jag beskriva det som ögonblicket när du hoppar och sedan rycker ut fallskärmen, allt blir tyst och stilla. Det var precis så det kändes för mig när jag bytte värld. Jag behövde forskningen som motkraft till det ultrasnabba tempo jag hade haft. Att börja forska kändes nästan som att gå i kloster. Det var mycket reflekterande. Du sitter där ensam med dina böcker och dina tankar. Alla yttre impulser stängs ute.

När jag doktorerade var det slumpen som gjorde att fusionen mellan Karolinska sjukhuset och Huddinge universitetssjukhus blev mitt projekt. För mig var det viktigaste att studera en samhällssektor i kris, en sektor som jag förhoppningsvis kunde bidra till med kunskap. Att göra skillnad har alltid varit en viktig drivkraft i min karriär. att våga och orka göra impact i något jag anser är viktigt för samhället. Jag fick pris för bästa doktorsavhandling i Europa och gästforskade även på Harvard, och det hade varit lätt att fortsätta forskarkarriären. Men jag tyckte inte att det var roligt att bara vara akademiker.

Det blev en ny insikt för mig. Ibland är det sunt att ge upp något man är väldigt bra på för att fortsätta utvecklas och upprätthålla lusten och nyfikenheten till livet.

I starten av alla utmaningar jag medvetet gått in i har jag känt att det här är mitt drömprojekt. Att starta företag, att doktorera och att gå in i uppdraget som FoU-rådgivare på Nya Karolinska. Sedan, när jag väl kommit in i projektet, har det inte alls blivit vad jag tänkt mig. Det har inneburit många funderingar och en hel del tvivel under resans gång, men jag har aldrig givit upp och alltid kommit hel ur projekten. Hade jag vetat innan jag gått in i dem vilka strapatser de skulle medföra, hade jag kanske aldrig vågat eller orkat påbörja dem. Men med facit och erfarenheterna i handen har jag inte ångrat något av mina drömprojekt.

SOKI CHOI

Den här texten utgör ett förkortat utdrag ur boken Bortom glastaket - 26 ledande kvinnor om karriär, drivkrafter och ledarskap.

Boken intervjuar 26 mäktiga svenska kvinnor om deras väg till toppen. I öppenhjärtiga intervjuer delar de med sig av sina livsresor och erfarenheter. Vad driver dem? Varför lyckades just de? Hur hanterar de motstånd och framgång? Hur ser de på ledarskap?

Namn: Soki Choi
Född: Rinkeby 1973
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm, samt doktorsexamen vid vid Karolinska Institutet.
Bakgrund: Gästforskare vid Harvard, FoU-rådgivare för Nya Karolinska, Strategikonsult på Accenture, grundare och vd på Bluefactory AB, samt vd för Nona Labs.
Bor: Stockholm och Spanien.
Familj: Pojkvän och bonusson. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.