Industrivärdens ledningsgrupp hamnar på svarta listan Fotograf: Press

Så går det: Jämställdheten 22 år längre bort än förra året

Förra året uppmanades studenter sky bolagen på svarta listan. Årets Allbrightrapport visar att jämställdheten går bakåt och supertalangen Lundeteg uppmanar nu vd:ar och rekryterare att byta yrke: "de brister i kompetens". 

Allbright är stiftelsen som år efter år ihärdigt granskar och kartlägger hur det står till med både jämställdhet och mångfald i svenskt näringsliv. Idag släpptes årets Allbrightrapport och resultaten är minst sagt nedslående.

Andelen vita bolag, det vill säga andelen börsbolag med jämställda ledningsgrupper, har minskat sedan föregående år. I jämställdhetstoppen ligger fastighets- och konsumentbranschen med 27 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Storbolagen som hittas på vita listan är sorgligt nog få och måste tyvärr ses som undantag från normen. Goda exempel är i det här fallet Wallenbergarnas Investor som platsade redan förra året samt Atrium Ljungberg, Lundin Mining Corporation och Ratos som klättrade upp på den jämställda listan i år.

MISSA INTE: Axstores jobbar stenhårt - för att hitta manliga chefer

I takt med att börsen vuxit har även den gråa listan, det vill säga listan över de bolag som har minst en kvinna i ledningsgruppen men inte uppnår jämställd representation, vuxit. Förra året återfanns 144 bolag på den gråa börslistan, i år är det hela 157.

Trots att det talats om en feministisk våg i hela landet tycks den uppenbarligen inte ha nått Stockholmsbörsen. Hela ett av tre börsbolag hamnar fortfarande på Allbrights svarta skämslista. De har alltså inte en enda kvinna i ledningsgruppen. Att könsbalansen jämnar ut sig med tiden känns inte helt sanningsenligt om man tittar på årets Allbrightrapport. 21 bolag försvann under året från svarta listan men den fylldes snabbt på med 19 nya bolag. I år återfinns 80 börsbolag på skämslistan, bara två färre än föregående år. På listan återfinns bolag som Getinge, Sas och Industrivärden.

Enligt rapporten har utvecklingstakten avstannat och räknar man på de senaste åren kommer jämställda ledningar inte uppnås förrän 2063. Det innebär alltså att jämställdheten nu är 22 år längre bort än förra året och att de som är i 17-årsåldern idag inte kommer få uppleva jämställda ledningar under sina karriärer.

Att det går långsammare förklarar stiftelsen med att det varit en trend de senaste åren att banta bort män från ledningarna. Nu är ledningarna så pass avskalade att det inte går att göra sig av med fler och andelen kvinnor kan således inte fortsätta öka utan att ta platser från männen.

LÄS ÄVEN: Kvinnor borde tjäna mer än män - särskilt i Sverige

Sett till samtliga börsbolag är det enbart 71 stycken som klättrat i granskningen medan hela 174 fallit. Granskningen visar även att det är storbolagen som har mest jämställda ledningar, men att de bara ökat med en procentenhet från föregående år. Vad gäller andelen kvinnor i styrelser har storbolagen istället ökat från 23 till 25 procent.

Ännu en nedslående siffra ur rapporten är antalet kvinnor på vd-position. Under året byttes 33 vd:ar ut och endast ett bolag ersatte en man med en kvinna. Av börsens 266 bolag är det endast 14 som har en kvinna på vd-posten, en minskning från föregående år.

Blickar man istället ut över Europa får den svenska självbilden sig en rejäl törn. Trots en lång tradition av jämställdhetsarbete hamnar Sverige på en föga smickrande niondeplats när man tittar på andelen kvinnor på vd-poster i 33 europeiska länder. I topp ligger Serbien med 17 procent och även konservativa Polen hamnar strax före Sverige. Tar man dessutom hänsyn till att andelen kvinnor i arbetskraften i Sverige är högre än i många andra länder så är kvinnor relativt sett mer underrepresenterade på maktpositioner. 

Att ledningsgrupperna ser så gubbiga ut på grund av att det saknas kompetenta kvinnor är en myt Allbright vill slå hål på en gång för alla. Den vanligaste utbildningsbakgrunden för att ta plats i en ledningsgrupp är ekonom, hela 40 procent har den bakgrunden. Tittar man istället på könen var för sig visar det sig att hela 80 procent av männen är ekonomer jämfört med 20 procent av kvinnorna. Detta trots att kvinnor dominerat utbildningen sedan terminsavslutet 1995/1996. Det finns alltså en enorm rekryteringsbas av kvinnor till ledningsgrupper.

Allbrights vd Amanda Lundeteg, som nyligen utsågs till en av VA:s Supertalanger, menar att den här statistiken visar hur vd:arna ständigt missar att rekrytera de bäst lämpade.

”Det är uppenbart att vd:n brister i kompetens, på antagligen sitt viktigaste område. En vd ska kunna en sak bättre än alla andra vd:ar: rekrytera och behålla stjärnor.”

Förra året uppmanade hon studenter att sky bolagen på svarta listan. Nu uppmanar hon istället vd:ar och rekryterare att ”rannsaka sig själva, skifta nätverk eller byta yrke”.

LÄS ÄVEN: Studenter manas sky bolag på svarta listan

Allbrightrapporten synliggör bristen på jämställdhet i näringslivet och visar ännu en gång varför vi måste fortsätta lyfta frågan. Imorgon korar Veckans Affärer Näringslivets Mäktigaste Kvinnor för 17:e året i rad. Missa inte listan på VA.se klockan 20.00!

Relaterade artiklar