Klarnachefen: "Vi är nya IKEA"

Handeln över nätet ökar dramatiskt och det svenska bolaget Klarna sitter i förarsätet för utvecklingen. Under Ytan träffar en av bolagets högsta chefer, vice vd Knut Frängsmyr, som berättar om bolagets resa mot sin heliga graal - USA.

Knut Frängsmyr rekryterades in som chefsjurist men har under resans gång även haft den något speciella rollen som Chief Cultural Officer. Hans ledarskap har uppmärksammats från många håll och i mars har han chansen att vinna priset Årets Chef 2015. Klicka på spelaren ovan och ta del av ett unikt samtal med Knut Frängsmyr.

Klarna grundades 2005 av de tre handelsstudenterna Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth and Victor Jacobsson och är idag ett av Sveriges hetaste och bäst växande bolag. Ambitionen är att göra handeln över nätet så enkel som möjligt och på 10 år har man vuxit till cirka 1200 anställda med en omsättning på cirka 2 miljarder kronor.

Många av världens största och bästa investerare har länge haft ögonen på bolaget och det smått legendariska globala investerarbolaget Sequoia Capital har sedan några år varit delägare i Klarna. Sequoia Capital är långsiktiga ägare och har massor med lyckade investeringar bakom sig, exempelvis så var de tidiga investerare i Apple och kasserade hem enorma summor när Whatsapp nyligen såldes för 19 miljarder dollar. Sedan några år tillbaka är de alltså delägare i Klarna vilket sänder starka signaler att bolaget kommer att fortsätta den expansiva resan.

UNDER YTAN

Ola Jönsson och Carl-Johan Björklund har tillsammans skrivit boken "100 svenska ledare berättar" och under denna resa med några av Sveriges mest framstående ledare växte idén fram att verkligen fokusera på de personer som vill vara med att skapa det nya näringslivet.

Detta är bakgrunden till Under Ytan som produceras av Suzanne Wecke och sänds i samarbete med Veckans Affärer. Ola och Carl-Johan möter, samtalar och spånar med svenska och internationella ledare, forskare och entreprenörer som är ledande aktörer och medskapare till det nya näringslivet. Personer med en vilja att både tänka och göra.

Vi pratar med Knut om vad det handlar om för honom och för Klarna som bolag. En viktig aspekt i framgången för bolaget är den starka kultur som skapats. ”Jag tycker om att jämföra Klarna med IKEA. Vi är inte här för att hajpa upp ett techbolag som vi vill sälja av och sen sitta på en ö. Vi är här för att långsiktigt bygga ett hållbart företag, en sund verksamhet.”

För att på riktigt bygga upp en kultur där medarbetare kommer till jobbet med en ambition och vilja att göra skillnad så krävs det att alla verkligen får chans att göra detta. Det krävs också att alla äger ansvaret för kulturbygget och inte enbart en avdelning på bolaget.

Då de flesta av medarbetarna har operativa roller med mandat att ta viktiga beslut så är det extremt viktigt att hitta rätt människor. I ett bolag som växer som Klarna gör är det extra svårt men ack så viktigt. ”Varenda människa du tar in kommer att ha en påverkan på vad som händer i företaget.” 

Knut som alltså haft många olika roller och som till grunden är jurist har full koll på vad tjänsterna gör men exakt hur de formler och teknik som Klarnas lösningar bygger på fungerar är något han villigt erkänner att han inte riktigt förstår sig på. ”Det fascinerar och stör mig på samma gång.”

Knut berättar att en ny plattform håller på att tas fram som varken banker eller andra finansiella aktörer är i närheten av. ”Vi kan inte och får inte misslyckas och därför kommer vi inte att göra det heller.”

Förutom det så kommer året att handla om lanseringen i USA som många länge väntat på. Klarnas resa verkar bara ha börjat.

Klicka på spelaren högre upp i artikeln och lyssna på samtalet med Knut som spelades in på Klarnas nya huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.

SE ÄVEN: Svenska barn äger i snitt 538 leksaker - Soledad vill lära dem dela med sig

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Ikea avslöjar storsatsning på smarta högtalare
  2. Efter veckans öppning om sänkta ränteavdrag: Chefsekonomen varnar att bopriserna kan kollapsa med 30%
  3. Ikoniska motorvägen Autobahn kan tvingas sänka hastigheten – på grund av klimatet
  4. Varning för skuldsmällar i plågad börssektor – här är 6 bolag att se upp med
  5. Professorn: Vi måste börja prata om medborgarlön i Sverige
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  4. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  5. Den ofrivilliga investeraren: ”Svor på att aldrig direktinvestera men kunde inte låta bli”

För dig som prenumerant