Fotograf: Fredrik Wennerlund

Kinberg Batra inte alls nöjd med läget i landet

Den här mäktiga kvinnan kan tänkas bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Själv tror hon på näringslivets makt att göra Sverige mer jämställt. 

Anna Kinberg Batra, född 1970 i Skärholmen, uppväxt i Danderyd och Nederländerna, är första kvinnan på partiledarposten i Sverige näst största parti. Långsiktigt och troget arbete har tagit henne hit. Hon engagerade sig politiskt redan som 13-åring, arbetade som politisk sakkunnig åt statsminister Carl Bildt på 90-talet, har jobbat i såväl landsting- som kommunpolitiken och varit politisk sekreterare i Europaparlamentet. Sedan 2010 har hon lett partiets riksdagsarbete. Hennes politiska erfarenhet är, minst sagt, blytung.

Som ny partiledare uttrycker hon sig erfaret diplomatiskt. Till exempel om den i partiet omdebatterade föräldraförsäkringen:

”Det är viktigt att få ett jämnare uttag av dagarna där både män och kvinnor tar ansvar för familjen. Jag föredrar morötter, som jämställdhetsbonusen, för att öka männens uttag. Men jag följer debatten och jag är inte nöjd med utvecklingen.”

Individens fria val är själva grundbulten i moderaternas ideologi. Anna Kinberg Batra, som kallar sig ”liberal feminist”, håller med om att ett jämställt samhälle är en förutsättning för att alla individer ska kunna göra fria val. Och att så inte är fallet idag:

”Riktig jämställdhet når man inte utan att utmana vissa strukturer”, säger hon.

Så långt om hennes makt. När Kinberg Batra får prata med Veckans Affärers läsare pratar hon hellre om deras makt:

”Vi har stor makt när vi rekryterar. Den har man ett ansvar att använda. Chefer har också makten att möjliggöra ett arbetsliv som tillåter familjeliv – för både män och kvinnor”.

”Både män och kvinnor” är ett uttryck som återkommer ofta.

Anna Kinberg Batras nya maktposition har förändrat de yrkesmässiga förutsättningarna för maken, satirikern David Batra. Kan man tycka. Det tycker inte hon:

”Jämställdhet handlar om att både han och hon har möjlighet att utöva sin karriär”.

Din man medverkar bland annat i TV4:s Parlamentet. Kan han ta uppdrag som går ut på att göra satir på dig?

”Ja, det hoppas jag. Det får väl hans publik avgöra. Han får göra det hårdast av alla. Även i tv. Särskilt om jag förtjänar det”.

TILLBAKA: 15 mäktigaste opinionsbildarna 2015
HELA LISTAN: Näringslivets 101 mäktigaste kvinnor 2015

Relaterade artiklar