Fotograf: Lindsten & Nilsson

Näringslivets 101 mäktigaste kvinnor 2015

VA har rankat de absolut mäktigaste kvinnliga börs-vd:arna, opinionsbildarna, direktörerna, styrelseproffsen, entreprenörerna och ägarna i svenskt näringsliv. Och naturligtvis, årets mäktigaste affärskvinna som ligger i topp när det gäller kritiska framtidsfrågor.

Årets mäktigaste affärskvinna, Azita Shariati, är vd för Sodexo AB, ett företag som erbjuder tjänster inom servicesektorn och sysselsätter över 8 000 personer i Sverige – genom lokalvård, måltider, fastighetsservice och hjälpmedel. Sodexo grundades för snart 50 år sedan i Marseille i Frankrike och har sedan dess vuxit från ett enmansföretag till världens 18:e största arbetsgivare, med verksamhet i 80 länder.

Men det är inte företaget hon representerar som gör att Azita Shariati hamnar högst upp på Veckans Affärers lista över det svenska näringslivets mäktigaste kvinnor, det är hennes individuella ledarstil och inkluderande inställning till affärsutveckling som utmärker henne. För fem år sedan, när hon fortfarande var vice vd, införde hon och ledningsgruppen ett mål i företaget att år 2015 ha 50 procent kvinnor på högre chefspositioner. Nu är vi där. Azita Shariati sitter i ett av företagets sterila mötesrum och svarar på frågan om hur det har gått. 

”På ledningsnivå har vi redan nått målet, där är nu 50 procent kvinnor. Vi har gått från 14 procent 2010 när nollmätningen gjordes. I nästa nivå, bland distriktschefer och nyckelpositioner inom företaget, ligger vi på 46 procent än så länge. Jag tror vi kommer att nå eller slå målet under 2015, men det viktigaste är att vi har gjort en förändring. Vi har skapat en medvetenhet i organisationen och genomfört ett antal åtgärder. Om vi når den exakta siffran 50, 48 eller 52 är inte viktigt – nu har vi skapat en rörelse”, säger hon.Läs hela intervjun med Azita Shariati i Veckans Affärer #10 eller här.

HELA LISTAN:

13 mäktigaste börs-vd:arna
Samtliga kvinnliga vd:ar på Stockholmsbörsen har rankats efter börsvärdet den 6 februari 2015.

15 mäktigaste opinionsbildarna
Inflytande i det svenska näringslivet, genomslag i medierna och potential att förändra rådande normer eller system.

30 mäktigaste direktörerna
En avvägning mellan hur stort kapital de basar över, antal anställda, storlek på bolaget och nivå av inflytande.

15 mäktigaste entreprenörerna
Samtliga har startat ett bolag och är aktiva i det. Rankade efter omsättning och potential att bli ännu större.

17 mäktigaste styrelseproffsen 
Enbart uppdrag i bolag som omsätter över 100 miljoner kronor har räknats. Rankning efter antal uppdrag, typ av uppdrag och potential att kunna ta ytterligare tungviktsplatser.

10 mäktigaste ägarna
Rankade utifrån tre faktorer: inflytande i bolaget, andel av ägandet och potential för ännu större inflytande.


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar