Fotograf: Ciprian Gorga, Collector

15 mäktigaste entreprenörerna 2015

På listan över näringslivets mäktigaste entreprenörer återfinns grundare som än idag är aktiva inom bolaget. De har rankats efter sitt inflytande, bolagets omsättning och potential att bli ännu större.

1. Lena Apler, 63
Ordförande Collector

Läs mer: Bästa tipset: Gör det du är bra på

2. Åsa Inde, 54
Styrelseledamot Team Olivia
För fjorton år sedan grundade hon bolaget som idag omsätter över 2,3 miljarder och är ett av VA:s superföretag. I vår tids stora tillväxtbransch finns potential för Team Olivia att fortsätta rekordväxa.

3. Kristina Bardh, 66
Ordförande Kosmo
Förra årets vinnare har ingen brådska med att pensionera sig. Vårdkoncernen Kosmo tycks inte heller sakta ner och är ett skolboksexempel på hur den privata sektorn borde skapa samhällsnytta.

4. Kristina Lindhe, 56
Vd Lexington
Sveriges just nu mest omtalade börsintroduktion höjdes till skyarna av både Börspodden och Blondinbella. Lattemammornas favoritkuddar är ju egentligen inte amerikanska, utan bara listigt marknadsförda.

5. Ann Burgaz, 56
Vd The Wineagency
Svenskarna snålar inte med vinet och då är det hon som ser slantarna rulla in. Hennes resa i vinbranschen började redan på 80-talet och nu rattar hon vinbolaget som växer explosionsartat.

6. Monica Lindstedt, 61
Ordförande Hemfrid
Var med och grundade tidningen Metro men sålde sin andel och startade ett av Sveriges första hemservicebolag som snart fyller 20 år. Hon var en av de första eldsjälarna som hyllade Rut.

7. Helena Casserlöv-Kvist, 48
Vd Meritmind
Ekonomi tycks vara hennes melodi. Meritmind fortsätter sitt korståg på marknaden för ekonomitjänster och koncernen växer internt. Senaste nykomlingen är dotterbolaget Brightby.

8. Renée Voltaire, 49
Vd Renée Voltaire
Ingen har lyckats kapitalisera på hälsotrenden så skickligt som hon. Hennes namn är nu synonymt med både raw food och matinnovation. Under resans gång har hon hunnit släppa 12 kokböcker.

9. Christina Wahlström, 74
Ordförande Mama Mia
Först ut med att bryta monopolet inom mödravården efter mycket kamp i motvind. Det lönar sig dock att vara först, Mama Mia är i dag störst i Skandinavien på området.

10. Annika Eklund + Marie Eklund, 45 resp 48
Vd resp styrelseledamot Bolon
Systrarna gav det gamla familjeföretaget en nystart och deras vävda golv av vinyl spred sig i designkretsar världen över. Nu samarbetar de med några av världens största designers och succén är ett faktum.

11. Filippa Knutsson, 49
Styrelseledamot och designer Filippa K
Modekarriären inleddes på föräldrarnas Gul & Blå och längtan efter sofistikerade och stilrena kläder blev längre fram grunden till det egna märket Filippa K. I dag har man över 600 återförsäljare.

12. Barbara Bergström, 68
Ordförande Internationella Engelska Skolan
NO-läraren som vuxit upp i USA såg stora brister i den svenska skolan. Hon tog saken i egna händer och startade friskola. Nu går över 17 500 elever i skolorna där lärarna pratar engelska och reglerna är hårda.

13. Cathrine Edblad, 39
VD och designer Edblad & Co
Med hållbara produkter i form av smycken, inredning och kläder lockar Edblad medvetna kunder i ett tiotal länder. Med en omsättningstillväxt på över 100 procent blev bolaget ett av VA:s Superföretag 2014.

14. Stina Ehrensvärd, 47
Vd Yubico
Vinnaren av VA:s utmärkelse Svenska Innovationspriset 2014 har redan imponerat på storspelare som Google. Med Yubikey startar hon en revolution när det gäller integritet och säkerhet på nätet.

15. Gudrun Sjödén, 73
Ordförande Gudrun Sjödén
Kulturtantens hovleverantör och ett globalt modeunder som bara fortsätter växa. Efter en lång och färgsprakande karriär hyllas hon med utställning på Kulturen i Lund.

BUBBLARE

Caroline Walerud, 24
Vd Volumental
VA:s ultimata supertalang 2013. Hennes molnbaserade 3D-printingföretag tog nyligen in 3 miljoner dollar i finansiering och har stor potential att lyckas i en världens hetaste branscher.

Fredrika Gullfot, 47
Vd Simris Alg
Finansmatematiker och forskare vars algodlingsbolag ska göra det möjligt att byta ut fiskoljor. Tog nyligen in 11 miljoner i en övertecknad nyemisson och både bolaget och marknaden växer fort. 

Lovisa Levin, Sanna Nilsson och Rosalyn Knapp, 26, 25 resp 25
Ordförande, vd resp styrelseledamot Codarica
Vinnarna av Innovationspriset Student 2014 har fångats upp av både Disney och Bonnier. Deras spel lär barn att programmera, en eftertraktad kunskap i digitaliseringens tid.

TILLBAKA: Näringslivets 101 mäktigaste kvinnor 2015

Relaterade artiklar