De 12 värsta hoten mot mänskligheten – AI toppar

Tunga Oxford-forskare har räknat ut vilka som är de 12 största hoten mot mänsklighetens fortlevnad. I topp hamnar Stephen Hawkings stora skräck: Articifiell intelligens.

Cambridge-professorn och universalgeniet Stephen Hawking tror att artificiell intelligens kan leda till slutet för mänskligheten. I en ranking över de 12 största hoten mot människan får han vatten på sin kvarn.

Global Challenges Foundation släppte en rapport tidigare i månaden - 12 risks that threaten human civilization. Rapporten är författad av tunga forskare, de flesta med bakgrund från Oxford-universitet.

I rapporten definieras en civilisations kollaps som: "en drastisk minskning av storleken på populationen, den politiska, ekonomiska och sociala komplexiten, globalt och under en längre period."

Det illavarslande i sammanhanget är att listan kan göras lång, men man får komma ihåg att oddsen är relativt låga (med undantag för det som rankas som största hotet - AI), men risken finns alltjämt där, enligt rapporten.

1. Artificiell intelligens.
Likt Terminator-filmerna med Arnold Schwarzenegger tänks ett scenario att maskinerna skulle kunna lära av varandra och utveckla intelligens som vida överstiger människans intelligens. I ett worst case-scenario kan maskiner bli svåra att kontrollera och de skulle kunna lagra resurser för att stärka sin egen intelligens och inte lämna kvar något åt människan.

Lite som Star Trek och de så kallade Borgerna som är maskinliknande varelser som färdas genom universum genom att sluka andras resurser. Borgernas budskap är "We are Borg. You will be assimilated. Resistance is futile."
Sannolikhet för scenariot: 0-10 procent.

2. Oväntade konsekvenser
Det är inte alltid lätt att veta vad man ska vara rädd för. En person med ett helt vanligt utseende eller kanske till och med ett trevligt sådant kan visa sig vara en seriemördare. I ett globalt sammanhang ryms den så kallade Fermi-paradoxen – det vill säga att utomjordiskt liv troligen kan existera, men att det kanske alltid lyckas förgöras sig själv eller någon annan gör det utan att vi ens får vetskap om hur civilisationen gick under. Något liknande skulle kunna inträffa för mänskligheten.
Sannolikhet för scenariot: 0,1 procent.

3. Biokrigföring
Ett patogen (bakterie, virus eller mikroorganism) skulle kunna skapas för att slå ut människor eller kritiska delar av vårt ekosystem. Om syntetisk biologi blir en del av vårt samhälle skulle det kunna användas för biokrigföring eller bioterrorism.
Sannolikhet för scenariot: 0,01 procent.

4. Extrema klimatförändringar
Extrema väderförhållanden har blivit vanligare och om världen inte kommer till rätta med global uppvärmning skulle skräckscenarion som svält, massdöd och social kollaps kunna leda till globala konflikter.
Sannolikhet för scenariot: 0,01 procent under närmaste 200 åren (allt annat är beräknat för 100 år).

5. Nanoteknik
Självreplikerande nanomaskiner skulle kunna skapas för att förgöra vår miljö. En ytterligare farhåga är att natoteknik skulle kunna användas för att bygga atombomber.
Sannolikhet för scenariot: 0,01 procent

6. Kärnvapenkrig
Ett fullskaligt kärnvapenkrig skulle kunna skapa en atomvinter där temperaturen rasar och ozon-skiktet förstörs, vilket också skulle kunna riskera jordens tillgång på mat och orsaka svält över hela jordklotet.
Sannolikhet för scenariot: 0,005 procent.

7. Kraftigt asteroid-nedslag
En rejäl asteroid skulle kunna förgöra motsvarigheten till ett land av Hollands storlek och skapa dammoln som påverkar både klimatet och tillgången på mat. Det positiva är att en asteroid av en sådan storlek endast träffar jorden med 20 miljoner års mellanrum.
Sannolikheten för scenariot: 0,00013 procent

8. Pandemi
Digerdöden drabbade Europa hårt under medeltiden och smittbara sjukdomar sprids idag snabbt genom att människor förflyttar sig över hela världen med avancerade transportsystem, men också bor tätt inpå varandra. Här skulle en pandemi som kombinerar Ebolas höga dödsnivåer, smittbarheten hos en vanlig förkylning och HIV:s långa inkubationstid kunna orsaka enorma dödstal.
Sannolikhet för scenariot: 0,0001 procent

9. Supervulkaner
Vesuvius utbrott år 79 förstörde bland annat hela staden Pompeji, men det är ändå ingenting mot vad en så kallad supervulkan skulle kunna leda till. Här skulle damm skjutas upp i den övre atmosfären och kyla ned jorden. Effekterna skulle kunna liknas vid en atomvinter.
Sannolikhet för scenariot: 0,00003 procent

Ej mätbara risker:
10. Ekologisk kollaps
Djurarter håller på att försvinna i snabbare takt än någonsin i historien och om utvecklingen accelererar skulle ekosystemet kunna kollapsa och göra vår livsstil omöjlig.

11. Global systemkollaps
Världens ekonomiska och politiska system brottas med systematiska risker på grund av deras sammankopplade natur. Forskarna menar att mer jobb måste göras för att klargöra vilka delar av systemet som i så fall skulle kunna utgöra ett hot mot mänskligheten.

12. Dålig global styrning.
Världens ledare lyckas inte utrota fattigdom eller kanske rentav skapar en totalitär stat. Här skulle snabb teknikutveckling kunna påskynda processen.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  2. Starbucks-mogulen som ogillar Donald Trump starkt - därför ska Howard Schultz utmana sin fiende om presidentposten
  3. 11 tecken på att du kommer bli mer framgångsrik än du tror
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. Hon gick från studieskulder till miljoner på banken – hennes inkomst har ökat med 2 000% på fyra år
  1. Börsens bästa investmentbolag att köpa just nu
  2. Experten efter valutakraschen: Svenska kronan har blivit manipulerad
  3. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  4. Trendiga airbaghjälmar syns plötsligt överallt – men ett störande problem får cyklister att tveka
  5. Idag slog H&M:s senaste satsning AFound upp dörrarna – här är VA:s dom

För dig som prenumerant