Pontus Frohde och Daniel Daboczy Fotograf: Fundedbyme/Press

Så blev svenska Fundedbyme en europeisk storspelare inom crowdfunding

Fundedbyme har fått in 100 miljoner kronor till sina kunder hittills, varav 40 miljoner kronor under förra året. Nu berättar VA storyn om hur en konstvetare och en ekonom bygger Sveriges första riktiga storspelare inom crowdfunding.

Crowdfunding och den delade ekonomin är hett stoff - SVT Agenda sände till exempel nyligen ett specialinslag och aktiviteten ökar på crowdfundingplattformar världen över.

Svenska Fundedbyme är en pionjär på området och redan en storspelare, trots att verksamheten inleddes först i februari 2012.

Företaget drivs av en något udda affärduo - Daniel Daboczy är utbildad konstvetare född i Rumänien och bolagets vd, medan Pontus Frohde hoppade av en internationell karriär på Microsoft.

"Jag tog ett karriärsbeslut med hjärtat", säger Pontus Frohde.

När VA träffar Fundedbyme har företaget precis flyttat från Start-Up People of Sweden, Sup46, till Epicenter vid Malmskillnadsgatan i Stockholm – här kryllar det av entreprenörsbolag.

"Vi fick inte så mycket kunder vid Sup46 så vi har bestämt oss att inte fokusera på startup- och idébolag, utan man måste exempelvis kunna visa ett årsbokslut", säger Daniel Daboczy.

Allt började med att han drev projektet Ideas for change och upptäckte amerikanska Kickstarter år 2010.

Daniel Daboczy ville få kapital via Kickstarter, men fick kalla handen eftersom han inte var amerikansk medborgare. Han insåg dock det fanns en marknad för crowdfunding i både Sverige och Europa och drog igång eget.

Initialt jobbade Fundedbyme med projekt för exempelvis musikbranschen och förlag, men introducerade equity crowdfuding i september 2012 – det vill säga att privatpersoner kan köpa aktier i bolag.

I den vevan kom Pontus Frohde in i bilden och blev både delägare och operativ chef.
"Jag insåg att Fundedbyme hade alla ingredienser som krävs för att bli något stort."

Aktiebolagslagen säger att företag inte får vända sig till den breda massan med uppmaningen att köpa aktier i ett bolag. Fundedbyme löser det hela genom att vara en medlemssajt, att användaren själv ber om informationen, att entreprenören tackar ja eller nej till propån och att ingen transaktion sker hos Fundedbyme.

"Tekniskt sett fungerar vi som en indikation på ett intresse och sedan skapas en off-site där man fattar beslut om emittering av aktier."

Endast 8 procent av de sökande företagen godkänns för att läggas upp på Fundedbyme.
"Vi tittar på transparens, trovärdighet och dokumentation, men det är såklart upp till individen om man väljer att investera i bolaget", säger Daniel Daboczy.

Daniel Daboczy hävdar att affärsmodellen har en självsanerande effekt i det att "crowden" följer olika projekt och kan informera om osunda affärsidéer, personer med ett brokigt förflutet eller om affärsidén redan är patenterad på annat håll.
"Det blir en massa människor som leker polis", säger Daniel Daboczy.

Fundedbyme har cirka 50 000 registrerade medlemmar och webbsajten har 10 000-15 000 unika besökare per vecka. Företaget har idag 50 000 registerade medlemmar och 10 000-15 000 unika besökare per vecka.

Fundedbyme vill idag locka till sig tre målgrupper: låginkomsttagare som investerar 5 000-10 000 kronor per år, personer som handlar på Avanza eller Nordnet och vill in tidigt i nästa Spotify eller Klarna och medelklass som inte har så hög riskbenägenhet.

Hur viktigt är det att förbereda sin crowd innan man går via er?
"Den som misslyckas gör det av en orsak - passivitet. Man måste visserligen mobilisera sin crowd, men får inte glömma att det är stora skillnader i hur aktiv man är i sociala medier", säger Daniel Daboczy.

Fundedbyme fick in totalt 40 miljoner kronor till företagets kunder under förra året - antistressdrycken Noa Relaxation slog nyligen rekord och fick in 1 miljon kronor på endast 3 minuter.

Det startas mycket crowdfundingsajter. Hur ska ni överleva en konsolidering?
"999 av 1 000 har gått omkull, men jag upplever att vi har marknadens förtroende", säger Daniel Daboczy.

Den stora frågan handlar om man ska in på fler marknader eller fokusera på redan befintliga, enligt Daniel Daboczy.

"40-60 procent av det finska bolagets investerare är inte från Finland och vi hade en spanjor som investerade i en äggrestaurang i Stockholm. Det hade aldrig skett förut. Våra konkurrenter i andra länder har ofta 40-50 anställda och vi vet nu att det vi håller på med fungerar."

Som VA nyligen har rapporterat har Fundedbyme precis introducerat crowdlending – privatpersoner kan låna ut pengar till företag. Fundedbyme-duon tycker dock inte att banker eller riskkapitalister ska vara rädda för crowdfunding-aktörer – utan mer se sådana företag som ett intressant komplement.

"I EU förs en diskussion om banker som säger nej till småföretagarlån måste kunna ge alternativ. Här har Storbritannien kommit längst", säger Pontus Frohde.

Var är Fundedbyme om tre år?
"Alla pilar pekar åt rätt håll och jag tror att vi går mot att bli framtidens investmentbank online", säger Pontus Frohde.

"Vi får fler crossborder-investeringar och den asiatiska grenen blir starkare. Vårt erbjudande har blivit tydligare. Vi sköt med hagelbössa tidigare, men nu är det kikarsikte som gäller", säger Daniel Daboczy.

STORSPELARE I EUROPA

Crowdsourcing Week startade 2012 och håller idag i två globala konferenser med samma namn där man organiserar sammankomster över tre kontintenter – Crowdsourcing Week listar Fundedbyme som en av Europa främsta crowdfunding-plattformar ihop med företag som brittiska Funding Circle, finska Invesdor och danska Boomerang.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  3. Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde
  4. Grundaren välkomnar beskedet som just fick hans förmögenhet att rasa: ”Inte ett dugg orolig”
  5. Deppiga inköpschefer sänker börsen – Swedbank åter i fokus
  1. Bredbandsjesus träder fram 20 år efter IT-yran: ”Ikea kunde ha blivit Amazon och Ericsson ha utvecklat Whatsapp”
  2. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.