Fotograf: Wikimedia

Världens högst värderade start-ups får alla vara med i enhörningsklubben

För att komma med i enhörningsklubben ska din start-up värderas till över 1 miljard dollar. I år kvalar hela 73 bolag in - här är topplistan.

Den magiska gränsen går vid en miljard dollar, så heter det ofta i start-up världen. Historiskt har det varit få bolag som passerat denna gräns, alltså värderats till ett värde över denna summa, men nu verkar investerarna givmildare än någonsin.

Enligt Wall Street Journal finns det nu 73 privata bolag, utspridda över hela världen, som passerat gränsen. De kallas för enhörningar, eftersom de är så ovanliga, och absolut störst är den kinesiska telefontillverkaren tillika Applekopian Xiaomi.

En miljard dollar, eller 8,4 miljarder kronor, verkar vara enklast att värderas till om man har kontor i USA. 50 av årets enhörningar finns inom landets gränser, 20 av dem i San Franciso. 8 av dem finns istället i Kina, däribland Xiaomi. 

Under året slog man rekord, hela 35 bolag har värderas till över en miljard dollar för första gången och fick en plats i enhörningsklubben. Självklart försvinner även bolag varje år, när de noteras eller köps upp. 

Detta är topplistan i årets enhörningsklubb:
1. Xiaomi - telefontillverkare, värderas till 46 miljarder dollar. Mer om Xiaomi: Den patriotiske kinesen som ska knäcka Apple
2. Uber - taxitjänst, värderas till 41,2 miljarder dollar. Uber i dag: Nu ska Uber leverera lunchen
3. Palantir - mjukvarubolag, värderas till 15 miljarder dollar.
4. SpaceX - Musks rymdbolag, värderas till 12 miljarder dollar.
5. Flipkart - e-handel, värderas till 11 miljarder dollar.
6.  Airbnb - hotelldödaren, värderas till 10 miljarder dollar. Mer Airbnb: Så blev killarnas "hotell" värt 70 miljarder
7. Dropbox - molnlösning, värderas till 10 miljarder dollar. 
8. Snapchat - kommunikation med bilder, värderas till 10 miljarder dollar. Läs även: Snart kan du skicka pengar med Snapchat
9. Theranos - nytänkare inom blodprov, värderas till 9 miljarder dollar.
10. Meituan - digitala rabattkuponger, värderas till 7 miljarder dollar.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST