Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Svenska barn äger i snitt 538 leksaker - Soledad vill lära dem dela med sig

Soledad Piñero Misa leder Retoy, som vill lära svenska barn att dela leksaker med varandra. Vår tvodd Under Ytan träffade henne för att fråga om drivkrafter, möjligheten att göra gott och om varför hennes son sitter i företagets Advisory Board.

Soledad Piñero Misa är entreprenören och världsmedborgaren som tilldelades VA:s pris Årets Samhällsentreprenör 2013. Hon har grundat och leder det hyllade leksaksföretaget Retoy som redan nått ut till hundratusentals barn med lärdomar om hållbar konsumtion och mänskliga rättigheter genom sitt fokus på leken och att dela leksaker med varandra.

Klicka i spelaren ovan för att se samtalet.

"I Sverige äger ett barn i genomsnitt 538 leksaker. Det är ett tecken på det ohållbara konsumtionsmönster som vi överför till våra barn", sade Maria Lundkvist, kommunikatör på Retoy till VA i samband med priset.

Soledad berättar i dagens avsnitt om sina drivkrafter och om människors positiva potential att förändra samhället till det bättre.

Hon berättar bland annat om synen på företagande och att det absolut inte ska finnas en motsättning på att göra affärer och att göra gott. Det handlar om att skapa den värld som vi vill leva i. Grunden till Retoy är starkt länkad till Soledads son, som med en nyfikenhet pressade mamma att göra något mer än att bara prata om sin dröm om en bättre värld. 

UNDER YTAN

Ola Jönsson och Carl-Johan Björklund har tillsammans skrivit boken "100 svenska ledare berättar" och under denna resa med några av Sveriges mest framstående ledare växte idén fram att verkligen fokusera på de personer som vill vara med att skapa det nya näringslivet.

Detta är bakgrunden till Under Ytan som produceras av Suzanne Wecke och sänds i samarbete med Veckans Affärer. Ola och Carl-Johan möter, samtalar och spånar med svenska och internationella ledare, forskare och entreprenörer som är ledande aktörer och medskapare till det nya näringslivet. Personer med en vilja att både tänka och göra.

Sonen har länge suttit i företagets Advisory board och är med att utveckla framtidens sätt att använda leksaker. En väldigt bra fråga han ställde till Soledad tidigt var: Varför heter det jobb, är det för att det är jobbigt? Hon visste redan då att barn aldrig gör som vi säger utan de gör som vi gör. Därför bestämde hon sig att aldrig ha ett jobbigt jobb.

Soledad brinner för cirkulär ekonomi likt Peter Hopkinson som vi tidigare träffat i Under Ytan. Hon menar att det är viktigt att uppskatta saker men man behöver inte nödvändigtvis ha en målsättning att äga dem.

Klicka här för att se fler avsnitt av Under Ytan.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST