Glädje på Europas börser efter vapenvilan

Breda uppgångar för Europas börser efter avtalet om eldupphör, Norra Europas högsta skyskrapa planeras i Stockholm men kan bli en tummetott och KD har fått en partiledarkandidat.

BÖRSGLÄDJE EFTER ELD UPPHÖR
Europabörserna steg på bred front på torsdagen, efter att ett avtal om eldupphör träffats i Ukraina. Vidare följde marknaden utvecklingen i Grekland, och den svenska räntesänkningen fick rubriker även i internationell finanspress.

Vidare sade Angela Merkel att Tyskland är redo att kompromissa kring Greklands skuld. Greklandsbörsens ASE-index stärktes 6,7 procent.

Strax före stängning hade regionala Europa-indexet Euro Stoxx 50 klättrat 1,3 procent, medan det bredare Bloomberg Europe 500 var upp 0,7 procent. Franska CAC 40 och Tyska DAX steg 0,9 respektive 1,5 procent, medan utvecklingen för brittiska FTSE 100 var mer dämpad på plus 0,2 procent.

MÄRKET VIKTIGT
Inflationsmålet har varit ett grundläggande ankare för hela lönebildningen och det bör bestå. Det skriver Teknikföretagen och Unionen i en debattartikel. (DI)

KD-KANDIDAT
Ebba Busch Thor ställer upp som kandidat till posten som ny partiledare för Kristdemokraterna. Valet tycks nu stå mellan Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, och Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare. (Ekot)

RYSSANKTIONER
EU:s sanktioner mot Ryssland rivs inte upp, trots överenskommelsen om vapenvilan i Ukraina. (Ekot)

STEEN SÅGAR SPELUTREDNING
Svenska spels ordförande Anitra Steen anser att finansdepartementets ESO-rapport om reglering av spelmarknaden saknar en samhällsekonomisk analys av spelandet. (DI)

STORA BREDBANDSPRISSKILLNADER
Att dra in bredband via fiber till en villa kan kosta allt från 4.800 till 54.000 kronor, med genomsnittspris på 18.000 kronor, enligt en ny rapport från Post- och telestyrelsen. (DN)

TELLUS TOWER TUMMETOTT?
Norra Europas högsta skyskrapa, det av fastighetsbolaget SSM planerade "Tellus Tower" vid Telefonplan, kan komma att bli blott 45 i stället för 237 meter hög på grund av militära riksintressen. (SvD)

FINNAIR-VD OM EUROPA
Enligt Finnairs vd Pekka Vauramo, som intervjuas i SvD, finns stor potential att ta betalt för extra saker i Europa. (SvD)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST