Fotograf: TT

Från bidragstagare till miljardär - och nu filantrop

Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski tillhör den nya generationen miljardärer. Han tänker inte vänta till pensionen innan han börjar dela med sig. "Jag tänker inte dö med en påse pengar."

"I en annons i en tidning i San Francisco nyligen uppmanades Mark Zuckerberg att donera mer av sina pengar. Det finns en ickeacceptans och ett socialt tryck i samhället i dag. Jag upplever att det finns en stark generationsförändring, i alla samhällsklasser."

Sebastian Siemiatkowski som tillsammans med Niklas Adalberth och Victor Jacobsson grundat Klarna, en av sveriges riktiga iT-succéer, har bestämt sig. Han tänker inte dö med en påse pengar.

"För mig är filantropi ett spännande verktyg för att kunna påverka, eller bidra. och kunna visa tacksamhet för det samhället har gett mig." För några år sedan hoppade Sebastian Siemiatkowskis fru Nina av sitt jobb som marknadschef på Swedish Match.

"Hon hade gått på Handelshögskolan som jag, men kände att hon ville göra något av sitt stora intresse för fotografering. Hon åkte ner till Afrika och blev mer och mer intresserad av lejon. Hennes fotografier blev både en utställning och en bok."

Vid en gemensam resa till Afrika kom paret i kontakt med den lokala välgörenhetsorganisationen Panthera, en organisation med syfte att rädda utrotningshotade kattdjur.

"Det visade sig att en person i min styrelse kände Tom Kaplan som grundat Panthera. Då började Nina jobba pro bono för organisationen." Enligt Sebastian Siemiatkowski är det endast 3 till 4 procent av alla donationer i dag som är kopplade till djur och natur.

"Det sköna med att engagera sig i djur och natur är att det är lättare, inte så många störningar. I boken 'Dead aid' klargörs komplexiteten med många andra bidrag som getts till Afrika." Vid sidan av Panthera har han och hans fru valt att stödja Hand in Hand.

"Nu ska vi snart resa till Chennai i Indien för att se den by vi stöder och få en tydligare koppling. Och vår lilla ettåring ska få följa med." Hans engagemang i entreprenörskap har också lett till att han tillsammans med prins Daniel och en rad andra entreprenörer i Prins Daniel Fellowship åker runt i skolor och inspirerar ungdomar till att våga ta steget.

"Jag tycker också att det är enormt stimulerande att se hur ny teknik kan skapa transparens som i Charity Water. Man initierar en kampanj för att samla in pengar för att borra brunnar. sedan kan man se en bild på den brunn du bidragit till. Tillgång till vatten ger ju så många andra positiva följdeffekter. Vi har varit med och gett pengar till Charity Water när någon fyllt år."


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.