Fotograf: Startuppodden.se

"Vi ska göra skräddarsytt till norm istället för lyx"

Caroline Walerud och 3D-skannarbolaget Volumental drog nyligen in 20 miljoner i såddkapital och har hittat Intel som partner. Men visionen är mycket större än så. Kroppsunik data ska göra skräddarsydda produkter till norm istället för lyx.

Volumental rönte stor uppmärksamhet för några år sedan med sin tjänst där man kunde 3D-skanna sig själv på distans över nätet.

Nu har bolaget vuxit till sig, dragit in 20 miljoner kronor i såddkapital, och hittat Intel och andra tunga partners för att rulla ut sin 3D-teknik. Första målet är att jobba med fötter och huvuden, för bland annat skräddarsydda skor, fotinlägg och glasögon.

Men visionen är mycket större än så. Det berättar grundaren och vd Caroline Walerud i Startuppodden.

Målet är att skapa en unik tjänst med kroppsdata - där vi som individer kan lagra data om våra kroppar, data som sedan kan användas för att skapa unika, skräddarsydda produkter inom en mängd olika områden.

"Skräddarsytt ska bli normen istället för vara någon sorts lyxprodukt", säger Caroline Walerud.

Målet är att alla ska kunna få personligt anpassade produkter, som skor, kläder, glasögon, men även icke-fysiska produkter som avatarer.

"Det finns så otroligt mycket man kan göra när man vet ens form. När man har den datan finns det otroligt många tjänster man kan göra som vi inte kan tänka oss idag."

Ett annat område är personliga tränare i form av appar i mobilen, som ger en unika tips baserade på ens kroppsform

"Det går att skapa så fantastiska skräddarsydda upplevelser. Jag ser verkligen fram mot den framtiden," säger Caroline Walerud, som röstades fram som Årets Supertalang 2013.

Caroline räknar med att de släpper de första kommersiella projekten kring sin 3D-skannarteknik under våren. Det handlar dels om en varuhuskedja som säljer glasögon i USA, dels om en ledande klinik inom ortopedi, personligt anpassade skor.

Hör hela intervjun med Caroline ovan och läs mer på Startuppodden.se

---

Klicka här för att lyssna på fler avsnitt av Startuppodden på VA.se eller besök Startuppodden.se


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.