Fotograf: Wikimedia Commons

Svensken med världens högsta skatt

Sverige har högst marginalskatt i världen och en kommun i Sverige sticker ut. Här är entreprenören Bror Lövbrand skriven och bosatt. Nu vill han flytta.

Sverige är det land som har högst marginalskatt i världen, enligt revisorsfirman KPMG. Och i Dorotea har man högst skatt i Sverige. Det innebär att höginkomsttagare i Dorotea har högst skatt i hela världen.

Marginalskatten i Sverige ligger på 57 procent och är den skatt du betalar över ett visst basbelopp. Marginalskatten varierar dock beroende på var man i landet man bor. I Solna är marginalskatten lägst i landet med 54,3 procent medan Dorotea toppar med 60,2 procent.

Den högsta marginalskatten i Sverige, och alltså i världen, gäller för de som bor i Dorotea och har en årsinkomst överstigande 615 700 kronor. Då träder nämligen värnskatten in.

Tidningen Entreprenör.se har träffat serieentreprenören Bror Lövbrand som är boende i Dorotea. Tidigare har han sysslat med allt från hotellverksamhet till reklamfinansierat internet. Nu driver han Bottnia Kross som krossar berg i Gällivare.

Han är tudelad till den höga skatten.
"Jag kan inte säga att jag går runt och tänker på att jag betalar högst skatt i världen. Jag har råd att betala skatt och känner ett ansvar för bygden. Men det är hemskt att Dorotea som har högst kommunalskatt i landet inte har en bättre samhällsservice. Trots skatten får invånarna inte ta del av saker som samhället erbjuder på andra ställen", säger han till Entreprenör.

Nu vill han flytta företaget till Umeå.

Missa inga spännande nyheter. Följ Veckans Affärer på Facebook!


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST