Fotograf: TT

Uber bygger robotlabb - vill skapa självstyrande taxiflotta

De har redan vänt upp och ner på taxibranschen. Nu vill Uber tävla även med biljättarna och skapa självstyrande taxis.

Taxitjänsten Uber bygger nu ett robotlabb i Pittsburgh för att "kickstarta utvecklingen av en självstyrande taxiflotta". Detta uppger flera källor till Tech Crunch. Samma källor hävdar även att taxibolaget nu anställt flera forskare direkt från Carnegie Mellon University’s Robotics Institute, något Uber nu bekräftat i ett blogginlägg där man presenterar ett nytt partnerskap med universitetet.

LÄS ÄVEN: "Uber bryter mot alla regler - och därför kommer de falla"

Enligt TechCrunch ska Uber ha anställt över 50 erfarna forskare från Carnegie Mellon och från National Robotics Engineering Center. Carnegie Mellon har länge legat i framkant med sina robotar, det är exempelvis här the Mars Rover bor, och nu ska universitetet helt ha länsats av Uber.

På det nya labbet i Pittsburgh ska Uber utveckla både teknik, fordon och tillhörande infrastruktur. Målet är självstyrande taxis.

Tidigare har Ubers vd Travis Kalanick sagt att han gärna skulle ersätta männskliga chaufförer med självkörande bilar och det nya labbet ligger helt i linje med detta. Att det byggs just i Pittsburgh föreslås förklaras av att det är lättare att hålla saker hemligt utanför Silicon Valley.

LÄS ÄVEN: Taxi vs Uber - hur traditionella bolag förgör sig själva genom att rata innovation

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST