Fotograf: Wikimedia

"En arbetsintervju behöver inte vara längre än sju minuter"

Kan man verkligen anställa någon efter en sju minuter lång intervju? Helt klart, om man ska tro Marla Malcolm Beck. 

I en intervju med The New York Times berättade nyligen lyxproduktbolaget Bluemercurys vd Marla Malcolm Beck om sin syn på arbetsintervjuer. Hon utsåg sig själv till "the queen of the seven-minute interview" och förklarade att hon bara behöver runt sju minuter för att bestämma sig för om hon vill anställa någon.

"Jag intervjuar bara i sju till tio minuter och då undersöker jag tre olika faktorer - förmåga, vilja och passform", säger Malcolm Beck.

Hon säger att det tar henne två minuter att ta reda på om kandidaten har de förmågor och den kunskap hon söker. För att ta reda på detta ställer hon frågan: "Vad är den största påverkan du haft på din senaste arbetsplats?"

"Det är viktigt att kandidaten kan ta på sig äran för ett projekt denne genomförde, och du kan höra på sättet personen pratar om projektet om denna faktiskt var en drivande kraft i det eller om det bara var något som organisationen som helhet genomförde."

LÄS ÄVEN: Hon gjorde karriär av hobbyn: "Det gäller att stå på sig"

Sen, för att identifiera kandidatens vilja, eller hunger, frågar hon: "Vad vill du göra om fem eller tio år?" 

"Denna fråga låter dig veta mycket om personens mål och kreativitet. Om du har ett tydligt mål betyder det att du vill lära dig saker för att kunna ta dig dit. Och om du vill lära dig, då kan du utföra vilket jobb som helst."

Sen är det passformen som ska undersökas. Det är först nu Malcolm Beck tittar på kandidatens cv. Hon berättar att hon alltid letar efter kandidater som har erfarenhet från mindre organisationer. "Inom stora organisationer är ditt jobb bara en liten del av hela kakan. Jag behöver folk som är bekväma med otydlighet och som kan få saker att hända."

Malcolm Becks uttalanden har redan fått stor uppmärksamhet i internationell press. Hennes tillvägagångssätt med korta intervjuer verkar vara någonting många chefer i allt högre grad överväger att testa.

LÄS ÄVEN: ”Vilket är ditt favoritdjur?” 10 chefer om vilka intervjufrågor som är deras favoriter och varför

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.