Fotograf: Kimihiro Hoshino/TT

Supertalangerna 2015 - 19 nytänkare

1. Isabelle Olsson, 31 år, Google
Som designchef för Google Glass står hon ständigt i rampljuset och har chansen att skapa morgondagens stora innovationer.

Läs hela profilen i Veckans Affärer #6.

2. Arash Pournouri, 33 år, Atnightmgmt
Mannen bakom Avicii har förändrat spelreglerna i musikbranschen. Han var den förste som fick igenom en mångmiljondeal med ett skivbolag på en enda låt. Affärsmannen Ash ligger även bakom Aviciis globala reklamkampanjer för jättar som Ralph Lauren och Coca-Cola.
REPORTAGE: "Så bygger han Sveriges hetaste varumärke"

3. Johan Hedén Hultgren, 24 år, Swiftcourt
Hans digitala domstol belönades med Innovationspriset Student på VA:s framtidsdag i höstas. Det är hans andra startup och han har även hunnit avsluta sina juridikstudier. Swiftcourt hjälper parter att snabbt lösa tvister om lägre belopp, något som tidigare varit omöjligt.
LÄS MER: "Hans digitala domstol vinner pris"

4. Fredrik Nordberg Almroth, 24 år, Detectify
Hackergeniet tog sig in i Googles servrar på fyra timmar. Som tack för att han pekade ut säkerhetsluckan betalade sökmotorn honom 10 000 dollar och nu driver han Detectify som ska täppa till säkerhetsluckorna så att just sådana som han själv inte ska kunna nästla sig in.
LÄS MER OM DETECTIFY: "Den som betalar bäst vinner kriget på nätet"

5. Jan Erik Solem, 38 år, Mapillary
Docent i matematik som nyligen flyttade hem till Skåne efter en vända i Silicon Valley. År 2010 sålde han sitt företag Polar Rose till Apple för en okänd summa. Hans nya projekt Mapillary är en karttjänst som ska fotografera varje plats på jorden och bli bättre än Google Maps.

6. Amir Sharifat, 25 år, Shortcut Labs
När detta skrivs har Shortcut Labs smarta knapp dragit in nära 5 miljoner kronor på crowdfundingsajten Indiegogo. Nästan 10 000 personer har valt att backa projektet som kommer direkt från KTH:s studentinkubator.

7. Mikael Söderlindh, 36 år, Happy Socks
Skulle du år 2008 ha vågat satsa allt på affärsidén "sälja strumpor med glada färger och skojiga mönster"? Hade du vågat kunde det ha varit du som bossat över 80 miljoner i omsättning och haft Snoop Dogg som brandambassadör. Du vågade inte. Men det gjorde Mikael.

8. Elina Berglund, 30 år, Natural Cycles
Matematiskt snille och kärnfysiker som var med och upptäckte Higgspartikeln. Därefter sade hon upp sig från Cernlaboratoriet och uppfann den innovativa p-appen Natural Cycles som gör det enkelt att ha koll på sina säkra dagar och hitta rätt ägglossningsdagar.
LÄS MER: "Hon lämnade kärnfysiken för att bli entreprenör"

9. Erik Modig, 34 år, Handelshögskolan i Stockholm
Reklamforskare vid Europas ledande forskningscenter som undersöker kreativitet och psykologin bakom effektiv kommunikation. Lever som han lär och är själv en kreativ kryssningsmissil med titlar som välrenommerad konstnär och framgångsrik författare på sitt cv.

10. Hedieh Asadi och Hasti Asadi, 31 och 25 år, Deodoc
Efter att ha vunnit en startup-tävling på Handels fick systrarna en plats på skolans Business Lab som varit startplatsen för både Klarna och Advisa. Deras intimdeodorant har redan skapat stora rubriker och frågan kvarstår – provocerande eller frälsning för svettiga?

12. Fredrik Strömsten, 26 år, Qasa
Kursetta från Handelshögskolan i Stockholm som i dag tar två masterexamina på Harvard parallellt. Därutöver försöker han få rätsida på bostadsmarknaden i Stockholm med sin startup Qasa, som ska göra det enklare att hyra och hyra ut i andra hand.
LÄS MER: "De ska lösa bostadsbristen - med dejtingfilosofi"

13. Louise Lindblad, 24 år, Tekever
Rymdingenjör som vid 22 års ålder fick en utbildningsplats vid Nasas International Space University. Sveriges representant i Space Generation Advisory Council och ingenjör på portugisiska Tekever. Rymden är framtiden – och Louise Lindblad är en självklar supernova.

14. Ludvig Linse, 28 år, Spontano
Hade just inlett en trygg och lovande karriär med arbete på Spotify och Klarna när han bestämde sig för att i stället satsa allt på sin dröm – att bli en spontan entreprenör. Tillsammans med sin bror driver han nu den hajpade tjänsten Spontano som gör det enklare att bli vardagsspontan.

15. Einar Persson, Fredrik Fernlund och Olle Lindblom, 27 år, 28 år och 28 år, Ngenic
Smarta hem är framtiden och några som ligger i framkant är grabbarna bakom Ngenic. Det var under sista året på ingenjörsprogrammet som de kläckte idéen bakom Ngenic Tune, en smart termostat som hjälper dig att spara både energi och pengar.

18. Lisa Parfelt, 27 år, Spotify
Handelsstudenten som handplockades av Barbro Ehnbom till årets Female Economist of the Year och belönades med en skräddarsydd roll på Spotify. Med den mystiska jobbtiteln difference maker har hon alla möjligheter att göra skillnad.

19. Micael Törnblom, 34 år, Cyto 365
Piloten med högtflygande ambitioner som nu vill göra cancervården säkrare med sin prisade Cyto 365. Den felsäkra ventilen förhindrar både blodproppar och luftemboli vid cellgiftsbehandlingar. Han ligger även bakom bland annat Hittaflyget.se och Tripedy.com.

Klicka här för att se toppnamnen i fler kategorier.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST