Felix Kjellberg, PewDiePie, toppar kategorin opinionsbildare. Fotograf: Janerik Henriksson/TT

Supertalangerna 2015 - 13 opinionsbildare

Supertalangerna är smarta, välutbildade och yngre än någonsin. Det här är 13 opinionsbildare som kvalar in på Veckans Affärers lista över Sveriges 101 Supertalanger.

1. Felix Kjellberg, 25 år, PewDiePie
Världens mest kände svensk har fler följare än Beyoncé och Barack Obama – tillsammans. Youtube­-stjärnan har direkt inverkan på över trettio miljoner människors vardag och ändlösa möjligheter att skapa opinion. Ett positivt omnämnade från PewDiePie ligger överst på önskelistan för många företag.

Läs hela profilen i Veckans Affärer #6.
LÄS ÄVEN: Göteborgaren tjänar 27 miljoner om året - på Youtube

2. Gabriel Wikström, 29 år, Regeringen
Som SSU­ordförande la han – mot partiledningens vilja – fram förslaget om en "nittiodagarsgaranti". Stefan Löfven gjorde därefter garantin till partiets kärnfråga i valet – och Gabriel fick en ministerpost.

3. Alice Teodorescu, 30 år, Företagarna
Jurist och flitigt anlitad samhällsdebattör och politisk analytiker som ständigt är aktuell i medierna. Var tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet och utsågs nyligen till politisk redaktör och chef för ledarsidan och debattsidan på Göteborgs­Posten. Hon börjar på nya jobbet 1 mars.

4. Emil Källström, 27 år, Centerpartiet
Är inne på sin andra mandatperiod i riksdagen. Efter septemberkäbblet tilldelades han den blytunga rollen som Centerns ekonomiskpolitiska talesperson. Bli inte förvånade när han tar över efter Lööf.

5. Roland Paulsen, 33 år, Lunds universitet
Sociolog och samhällskritiker som med böcker och i debatter driver tesen att vi jobbar för mycket, helt i onödan. Har inte bara fått uppmärksamhet i lutheranska och arbetslinjeälskande Sverige. Bland annat the Economist och The Atlantic har lystrat till Rolandssången.
INTERVJU: "Vi jobbar för mycket - helt i onödan"

6. Seher Yilmaz, 28 år, Rättviseförmedlingen
Som ny ordförande för Rättviseförmedlingen hade hon stora skor att fylla. Seher Yilmaz har dock lyckats bygga sitt eget varumärke och hennes genomslag fortsätter bara att öka. "En framtida stats­minister", ropar supportrarna.
SAMARBETE: Axfoods tuffa utmaning till näringslivet

7. Simon Strand, 25, Simon Strand
Headhuntades av Prime dagen efter studenten men pekar numera finger åt prestigebyråerna och kör sin egen låda. Har blivit Årets lobbyist, Årets nyskapare och plockat hem flera internationella priser. Lyckades ifjol få halva Sverige att vilja byta namn till Klaus­Heidi.
KRÖNIKA: "Kreativitet och affärsnytta kolliderar i reklamvärlden"

8. Jimmy Sandell, 32 år, United Minds
Rekryterades till United Minds som assistent åt vd:n Marie Söderqvist. Några år senare är han själv ansvarig för all rekrytering och vice vd. En målmedveten och driven konsult.

9. Farshad Shadloo, 33 år, Google
Som nybakad pr­-konsult på Aspekta utsågs han 2010 till Årets rookie. Därefter gjorde han några fram­ gångsrika år på JKL innan han värvades till rollen som kommunikationsansvarig för Google i Norden.

10. Hanna Hellquist, 36 år, Prime
Har tidigare varit statssekreterare åt Gunilla Carlsson, terrorismanalytiker på Säpo och diplomat med inriktning mot Mellanöstern. I dag seniorrådgivare på Prime där hon kombinerar kreativitet med analys.

11. Jack Werner, 25 år, Metro
Journalist som med sin "Viralgranskare" lärt svenska folket att tänka källkritiskt. På köpet har han vunnit Stora Journalistpriset. I höstas fick ett fel i VA:s Zlatanstory en släng av Jack Werners slev.

12. Jacob Birkeland, 29 år, Samsung
Från pressekreterare hos handelsminister Ewa Björling till relationsbyggare på Samsung. Det är Jacob Birkeland som ska se till att teknikjätten går hand i hand med Nordens alla politiker. Målet just nu? Att Samsung ska få vara med och digitalisera skolan.

13. Johan Billgren, 30 år, Acast
Som CTO sitter han mitt i smeten bland poddarna. Appen har pekats ut som en av de innovativaste i Sverige just nu och gör det möjligt att nu svara ja på frågan: Kan man tjäna pengar på att podda?

Klicka här för att se toppnamnen i fler kategorier.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST