Fotograf: TT/Tim Risberg

Apples vinst den största någonsin för något bolag

Apple slog till med en kvartalsvinst som är större än något bolag någonsin gjort. Strålande försäljning av den nya Iphonen gjorde att företaget gjorde en vinst på 8,3 miljoner dollar i timmen under hela kvartalet.

Apples nettovinst i det fjärde kvartalet på 18 miljarder dollar är den högsta kvartalsvinsten hittills från ett noterat bolag. Apple slog i tisdagskvällens rapport oljebolaget Exxons tidigare rekord på cirka 16 miljarder från 2012.

Det innebär att bolaget tjänade omkring 8,3 miljoner dollar varje timme under kvartalet, dygnet runt.

Apple sålde 74,5 miljoner Iphone under kvartalet, vilket vida överträffade de 64,9 miljoner som marknaden räknat med. Utfallet var högre än prognosen från den mest optimistiska analytikern.

"Efterfrågan på Iphone har varit häpnadsväckande och krossar våra egna höga förväntningar. Den här volymen är svår att greppa", sade Apples vd Tim Cook i samband med rapporten.

Apple redovisade ett resultat per aktie på 3:06 dollar för det första kvartalet 2015. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 2:60 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

Försäljningen uppgick till 74,6 miljarder dollar. Väntat var en försäljning på 67,5 miljarder dollar.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.