Azita Shariati: "Mångfald handlar om att hitta den bästa kompetensen"

Igår utsågs Azita Shariati, vd för Sodexo, till Näringslivets Mäktigaste Kvinna 2015. I en exklusiv långintervju med VA:s Hållbarhetspodd berättar Shariati om sin karriär och vad mångfald och ledarskap betytt för henne på resan mot toppen.

Azita Shariati, vd för Sodexo Sverige utsågs igår till Näringslivets mäktigaste kvinna 2015. Hon tror själv att en viktig förklaring till att just hon fick priset är att Sodexo under hennes ledning gått från ett företag med 14 procent kvinnor i ledningsgruppen till att fem år senare ha 50 procent kvinnor där.

"Jag tror på olikheten. Män och kvinnor är olika, vi tänker olika och då behöver vi den här mixen. Bara för att få in alla perspektiv. Mångfald handlar om att hitta den bästa kompetensen. För att få ett bra team måste man titta bortom ålder, kön, etnisk bakgrund, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Det har man förstått inom lagsporten, det behöver företagen också göra", säger Azita Shariati.

I en exklusiv intervju med VA:s Hållbarhetspodd berättar Shariati om hur det lilla cateringbolaget från Marseille har vuxit till världens 7:e största bolag med 8000 anställda i Sverige. Hon diskuterar även betydelsen av mångfald och ledarskap på resan mot toppen.

LÄS MER:
HELA LISTAN: De är Näringslivets mäktigaste kvinnor

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Från rik uppväxt till att skrapa tuggummi på lagergolv: Så höll den svenska smygrasismen på att knäcka topp-vd:n
  2. Grubblaren som blev serieentreprenör – och spindel i de tunga investerarnas nät
  3. Efter Paypal-försäljningen – Izettles grundare sällar sig till skaran av Sveriges techmiljardärer
  4. Efter amorteringskravet - så har bostadspriserna i Stockholm påverkats
  5. Här är enkla svenska uppfinningen som krossat sitt Kickstarter-mål – 10 gånger om
  1. Blankarna dubblade just insatserna mot H&M – satsar 7 miljarder på kurskollaps
  2. Stjärnförvaltaren Simon Blechers nya köpräd – shoppar aktier för 140 miljoner i svenska storbolaget
  3. 4 aktier som laddar för rusning på sommarbörsen
  4. Efter amorteringskravet - så har bostadspriserna i Stockholm påverkats
  5. Storbolagen med störst fallhöjd på börsen – enligt proffsen

För dig som prenumerant