Fotograf: Wikimedia

Bankernas etik får rött kort

I en ny genomgång granskas de svenska bankernas klimat- och hållbarhetsarbete. Resultaten är vitt skilda men tyvärr med en gemensam nämnare - inte en enda av de sju största bankerna får godkänt.

Svenska konsumenter anses överlag vara relativt klimatvänliga och handlar gärna både ekologiskt, krav- och fairtrademärkt. När det gäller bankerna, som har totalt 10 000 miljarder att investera och förvalta, utnyttjar dock inte svenskarna sin konsumentmakt vilket kan tänkas bero på att det idag är väldigt svårt att få en överblick av vad bankerna egentligen gör med pengarna.

Det vill Sveriges Konsumenter, Amnesty, Naturskyddsföreningen, Fairtrade och Diakonia ändra på. Därför lanserar de nu en sajt där bankernas hållbarhetsarbete ska granskas, uppger SVT.

"Bankerna har som långivare och ägare i företag stora möjligheter att trycka på företag att inte skövla regnskog, ha barnarbete eller strunta i miljö och klimat. Det vi vill göra är att göra de lättare för konsumenterna att få insyn i hur deras pengar används", säger Jakob König, projektledare på Sveriges Konsumenter, enligt SVT.

LÄS ÄVEN: På väg mot 1800-talets klyftor - en procent äger mer än alla andra nästa år

De fem organisationerna har gått igenom de sju största bankerna i Sverige och listat 230 olika etiska principer och avtal de anser att bankerna bör ta hänsyn till när de lånar ut pengar eller köper aktier. Principerna som bankerna granskas utifrån gäller allt från miljö, biologisk mångfald, korruption och bonusar till mänskliga rättigheter.

Utifrån hur många punkter på listan de följer får bankerna sedan betyg på sajten Fair Finance Guide

För bästa möjliga betyg, grönt, krävs att 75 procent av riktlinjerna följs. Dessvärre når ingen av de svenska bankerna upp till den nivån utan i genomsnitt följer de ynka 22 procent av de etiska principerna och klarar därmed inte ens godkänt.

"De klarar sig allmänt ganska dåligt. Det finns vissa skillnader. Vissa är bättre, vissa sämre, men ingen får godkänt", säger Jakob König, enligt SVT.

Bäst bland bankerna klarar sig SEB med ett betyg på 43 procent, 12 procent under gränsen för godkänt. Lite längre ner kommer Nordea och Swedbank, följt av Skandiabanken och Danske bank. Länsförsäkringar tycks inte vara någon höjdare när det gäller hållbarhet utan skrapar bara ihop 14 procent. Absolut sämst är dock Handelsbanken som bara klarar 14 procent av principerna.

Den nuvarande granskningen har utgått ifrån bankernas riktlinjer. Framöver hoppas organisationerna istället kunna kartlägga hur väl dessa principer följs i praktiken.

LÄS ÄVEN: Deras telefon ska du behålla i 10 år - den cirkulära mobilen är snart här

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST