Fotograf: Dave Thompson/TT

Svenska Studsvik mitt i brittiskt kärnkraftshaveri

Uppröjningen i kärnteknikkomplexet Sellafield återtas av brittiska staten. Ett privat konsortium förlorar ett kontrakt värt 9 miljarder pund, 109 miljarder kronor. Svenska Studsvik har uppdrag åt Sellafield, men tror sig inte påverkas av skiftet.

 

Sellafield är ett enormt komplex av radioaktiva byggnader och ruiner i Englands nordvästra hörn. Där finns inte längre någon kärnkraft och plutoniumproduktionen ska sluta inom några år. Därefter ska det röjas, rivas och rensas i över 100 år, fram till år 2135.

En del av byggnaderna har använts för kärnvapen, en del för civil kärnkraft och en del för bådadera. Där finns sju avstängda reaktorer och tre plutoniumfabriker. Där finns mängder av avfall från sju decennier och flera hundra kontaminerade byggnader och bassänger.

Just nu pågår röjning av skorstenen till en reaktor som brann 1957 och åstadkom den första stora radioaktiva utsläppet, Windscaleolyckan. Anläggningen har dubbla taggtrådsstaket och en beväpnad vaktstyrka. De ska försöka förhindra en terroristattack.

I Sellafield finns också världens största ansamling av plutonium. Det finns ingen plan för vad man ska göra med det. En fabrik för att göra nytt kärnbränsle av plutoniet lades ned 2011 och ska rivas.

Nu är plutoniet placerat i många tusen små plåtfack i valv. Minst 123 ton.
Fem kilo plutonium kan räcka till en atombomb.

10 000 personer arbetar på platsen, åt den privata utföraren NMP, ett konsortium lett av det amerikanska infrastrukturföretaget URS och där också franska Areva är med. Men den 13 januari meddelade NDA, myndigheten för avfallshantering, rivning och röjning av kärnkraft och kärnvapenanläggningar ska ta tillbaka verksamheten från NMP. NMP förlorar därmed ett kontrakt värt 9 miljarder pund (109 miljarder svenska kronor).

Återförstatligandet beräknas ta 15 månader och under den tiden får NMP nöja sig med ett påslag på 500 000 pund, enligt Financial Times.

Det var den förra labourregeringen som 2008 lade ut arbetet på NMP, för att det skulle leda till effektivare användning av skattepengarna. Den nuvarande tory-ledda regeringen förnyade kontraktet 2013, men har alltså nu fått nog av förseningar och fördyringar och tar tillbaka verksamheten under staten, under ett valår.

"Hundratals miljoner pund har slösats bort", säger Gary Smith, talesman för den största fackföreningen GMB på Sellafield till BBC.

Parlamentets finansutskott har tidgare uttryckt liknande kritik. Kostnaderna för ett projekt för lagringssilos hade till exempel fördubblats på 18 månader till 729 miljoner pund (nästan 9 miljarder kronor) och ett annat projekt försenats med sex år till 2023, enligt utskottsordföranden Margaret Hodge.

NMB verkar inte inriktade på att juridiskt ifrågasätta regeringens beslut, eller kräva skadestånd, utan säger bara i ett pressmeddelande att de är "förvånade och ... besvikna".

De säger också att de är "ytterst stolta av vad vi åstadkommit under sex år."

Sellafield står för den övervägande delen av kostnaderna för avfall, rivning och sanering efter all brittisk atomverksamhet. Allthopa beräknas kosta 110 miljarder pund, varav 79 miljarder pund för Sellafield.

En liten del av den kakan har svenska Studsvik. De har en anläggning i England för att behandla lågaktivt avfall, framförallt metall, så att avfallsmängden minimeras. Inne i Sellafield är de också leverantör av ventilation.

"Det påverkar inte oss vem som managerar Sellafield", säger Mats Fridolfsson, chef för affärsområde Avfallshantering inom Studsvik.

"Det är staten, NDA, som äger Sellafield och de får hantera det som de vill."
Han är inte förvånad över att NDA agerar eftersom konsortiet inte levererat de de lovat.

Det svenska programmet för att riva kärnkraftverk och ta hand om avfallet beräknas kosta 136 miljarder kronor, en tiondel av den brittiska kostnaden, fast den brittiska kärnkraften inte är mycket större än den svenska.

Att det blir så mycket dyrare där beror till stor del på det brittiska kärnvapenprogrammet, särskilt på 1950-talet. Brittiska reaktorer är också större i volym och därmed dyrare att riva.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  2. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  3. ”Vad flygbranschen sade till mig i enrum – efter vår uppmaning att halvera flygresorna”
  4. Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde
  5. Grundaren välkomnar beskedet som just fick hans förmögenhet att rasa: ”Inte ett dugg orolig”
  1. Bredbandsjesus träder fram 20 år efter IT-yran: ”Ikea kunde ha blivit Amazon och Ericsson ha utvecklat Whatsapp”
  2. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.