Fotograf: Startuppodden.se

Disneys nya svenska stjärnor

Det började som ett studentprojekt för några år sedan. Nu hänger de svenska tjejerna på Codarica på Disneys campus utanför Los Angeles och planerar ett samarbete med underhållningsjätten.

Det började som ett studentprojekt på Hyper Island för några år sedan.
Nu hänger de svenska tjejerna på Codarica på Disneys campus utanför Los Angeles och planerar ett samarbete med underhållningsjätten.

"Om det går iland blir det stort," berättar två av grundarna, vd Sanna Nilsson och marknadsansvariga Lovisa Levin, i nya avsnittet av Startuppodden.

Codarica bygger appar som är spel för barn, men som samtidigt lär dem webbprogrammering. Samarbete med Disney handlar om att lära ut kodning för barn med hjälp av klassiska Disneykaraktärer. Spelet ska lanseras inom Disneys nya avdelning Disney Learning.

"Disney har samma bild av hur utbildning och inlärning för barn går till, man ska lära sig genom att spela. Underhållning ska alltid stå före utbildningssyftet, vilket jag tror är helt rätt i dagens värld av spel som Angry Birds", säger Sanna Nilsson i Startuppodden.

Bakgrunden till samarbetet är att Codarica som enda europeiska bolag i somras blev antagna till Disneys och Tech Stars accelerator.

Under acceleratorprogrammet träffade de flera höga chefer på Disney, bland annat vd:n Bob Iger, som gillade deras idéer.

"Han sa att hans barn kommer vara den första generationen som har svårare att få jobb än deras föräldrar. Men att programmering är sättet att lösa det," säger Lovisa Levin.

Acceleratorprogrammet avslutades före jul, men nu i januari åker Sanna, Lovisa och deras medgrundare Rosalyn Knapp och Marcus Lindström tillbaka till Disney för att jobba vidare med projektet.

Disneyacceleratorn var den tredje acceleratorn som Codarica deltog i under 2014. Först Stings Fast Forward, sedan Bonniers accelerator.

"Att gå tre program på ett år är kanske inte att rekommendera. Poängen med en accelerator är ju att man jobbar ganska hårt under en intensiv period. Vi tyckte vi jobbade hårt på Fast Forward i våras, men ha, ha! I LA lärde vi oss det går att jobba ännu mer!"

Codaricas spel för att lära barn programmera heter CodeQuest och finns för iPad och iPhone.

Codarica, eller Kalle Kodare som det då hette, vann Veckans Affärers Innovationspris för studenter 2013.

Hör hela intervju ovan och läs mer på Startuppodden.se

---

Klicka här för att lyssna på fler avsnitt av Startuppodden på VA.se eller besök Startuppodden.se


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.