1 av 2
Bildspel: Hannes Sjöblad är ambassadör för Singularity University och kroppshackare. Fotograf: Tom Solo

Nya nördhobbyn: dna-slöjd

Injicera ett chip i handen som gör att du kan styra elektronisk utrustning? Hannes Sjöblad har redan gjort det. Han är en av eldsjälarna bakom kroppshacking - att experimentera med människokroppen med hjälp av modern teknik.

Två män kliver fram i rampljuset på scenen på Delamar Theater i Amsterdam där Singularity University har sitt årliga Europamöte. Den ene är Peter Diamandis, entreprenör och grundare av framtidsuniversitetet Singularity liksom X Prize Foundation. Den andre är Raymond McCauley, ansvarig för biologi och bioinformatik vid samma skola och en legendar inom den nya biohackingrörelsen.

Efter en kortare introduktion till den vidunderliga värld som ny teknik öppnar kommer ytterligare en person upp på scenen. En piercingexpert. Han sätter en nål i handen på Raymond McCauley och fem sekunder senare kan han kommunicera med maskiner. Strax efter är det Peter Diamandis tur. 

Det är show på riktigt för de cirka tusen, till stora delar kostymklädda, personer som sitter i publiken. Någon vecka tidigare har en svensk publik fått se samma uppvisning på den digitala jättekonferensen Sime. 

"När jag ringde och frågade Raymond McCauley om han var intresserad av att injicera ett rfid-chip i handen sade han ja direkt. Fantastiskt kul. Som att få dansa med Michael Jackson om man älskar att dansa", säger Hannes Sjöblad, ambassadör för Singularity University i Sverige och en av initiativtagarna till Bionyfiken, en mötesplats för svenska biohackare som funnits sedan i somras. 

Biohacking är ett intresse för att experimentera med biologi och människokroppen med hjälp av modern teknik. Bakom rörelsen finns tron på att biologi är teknik, att dna är ett slags mjukvara som kan manipuleras för att designa en biologisk process och utrustning. 

"Modern bioteknik är otroligt kraftfull, vi kan både skapa och skada livet självt. Den finns där och den kan inte stoppas eller förbjudas. Den kan inte heller ignoreras, vilket dessvärre är vad som ofta sker. Vår ståndpunkt som biohackare är att det är av yttersta värde att det finns kunskaper om denna kraftfulla teknik och hur den används bland vanliga oberoende medborgare", säger Hannes Sjöblad. 

Biohacking följer i spåren av den mer välkända Makerrörelsen, den nya industriella gör-det-själv-rörelsen. Framväxten bygger på att laboratorieutrustning, i likhet med mycket annan teknik, blivit både enklare och billigare de senaste åren. Det gör det exempelvis möjligt att sekvensera dna på egen hand.

"I dag kan man köpa en utrustning för open source-sekvensering, open pcr, för 3 000-4 000 kronor på nätet. För några år sedan kostade motsvarande utrustning 100 000", berättar Hannes Sjöblad. 

LÄS ÄVEN: Hitta tillväxtraketerna via crowdfunding

Biohackarna är grovt sett indelade i två grupper. Den ena är en ren labbverksamhet där det experimenteras med alger och bakterier eller där man läser dna. "Det kan till exempel handla om att plantera in ett virus i en bakterie så att det börjar lukta hallon."

Den andra gruppen av biohackare fokuserar på människokroppen. Här finns även "quantified self", det vill säga de metoder som utvecklats för att mäta kroppsliga aktiviteter. Hannes Sjöblad tillhör kroppshackarna. Hans senaste projekt är att få människor att, i likhet med Peter Diamandis och Raymond McCauley, injicera ett rfid-chip i kroppen. Själv har han ett i vecket mellan tumme och pekfinger på höger hand. 

"Rfid-tekniken är inte ny, men internet of things och smarta, enkla appar som kan jobba med den här tekniken har skapat nya användningsområden och nytt intresse kring den. Nu kan den få ett riktigt bra genomslag." Med chipet kan han exempelvis lägga mobilen i handen när han vill låsa upp den eller öppna dörrar genom att sätta handen på handtaget. "De allra häftigaste sakerna har vi inte utvecklat ännu."

Men det är inte läkarna på vårdcentralen som utför ingreppet utan piercingexperter. 

Ser du inga risker med ingreppet? 
"Att injicera rfid-chip har gjorts under tjugo års tid i djur. Det finns ingen sändare i chipet, så det strålar ingen värme, och det är inneslutet i härdat glas som inte reagerar med kroppen. Ingen av oss har fått några infektioner. Dessutom kan jag ta ut det när jag vill."

Genom Bionyfiken vill Hannes Sjöblad få ihop en användargrupp på hundra personer. I dagsläget är de ett femtiotal. Det är Biocurious i Silicon Valley, ett välutrustat laboratorium för biohackare startat av Raymond McCauley, som inspirerat Hannes Sjöblad och de tre andra initiativtagarna till Bionyfiken. Men liknande mötesplatser finns också i London, Paris och Köpenhamn. 

"Det vore roligt om vi kunde ha ett labb som Labitat i Köpenhamn. Vi diskuterar ofta hur vi kan innovera inom life science i Sverige. Att ha en riktig aktiviströrelse är en väsentlig del i ett sådant ekosystem." 

MER NY TEKNIK: 2015 kommer det satsas miljarder på dessa 7 tekniktrender

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. ”Dags att fyndköpa nischbanken som lockar med hög direktavkastning”
  3. Personalslakt på Fingerprint Cards: Tre av fyra får gå från Skånekontoret
  4. Medias iskalla profetia i en notis från 1912 – fick skrämmande rätt om klimatkrisen
  5. Kursexplosion på över 60% i medicinbolaget – efter nytt emissionsbesked
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Cola hoppar på senaste hälsotrenden – ska sälja kombucha
  5. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis

För dig som prenumerant