Fotograf: Circular Devices

Deras telefon ska du behålla i 10 år - den cirkulära mobilen är snart här

Vi köper nya telefoner så ofta som var 18:e månad och telefontillverkarna släpper i produktionen ut flera miljoner ton koldioxid. Nu vill ett finskt bolag sätta stopp för slöseriet - de släpper en telefon du kan, och ska vilja, behålla i 10 år.

Förra årets såldes över 1,8 miljarder mobiltelefoner världen över. De flesta av dem ersatte telefoner som var mindre än två år gamla. Den genomsnittliga smartphoneägaren skaffar nämligen en ny telefon var 18:e månad, skriver Fast Company.

Är det möjligt att skapa en telefon som användare vill behålla längre än så? Den frågan hoppas finska Circular Devices kunna besvara med ett ja. Deras Puzzlephone är en Androidtelefon med utbytbara delar. Den har en "hjärna" med nära all teknik, ett "hjärta" i from av batteriet och en "ryggrad" som är LCD-skärmen. Idéen är att om någon del av telefonen slutar att fungera kan du enkelt byta ut denna del utan att behöva köpa en helt ny telefon.

LÄS ÄVEN: Med nytt nanobatteri kan du ladda telefonen på 30 sekunder

Telefonen är menad att hålla 10 år. "Målet är att skapa en produkt som är mer hållbar när det gäller livstid och ekologiskt fotavtryck", säger Alejandro Santacreu, vd på Circular Devices.

Då en genomsnittlig smartphone har ett koldioxidavtryck på 50 kilo under produktionen innebär det att mobiltillverkare släpper ut runt 90 miljoner ton koldioxid varje år. 

Circular Devices tror att en av de största anledningarna till att konsumenter skaffar nya telefoner i dag är att det inte finns något alternativ. I många fall är det dyrare att uppdatera förstörda delar av den befintliga telefonen än att skaffa den nya versionen.

"Självklart lockas vissa av känslan av att ha något nytt, men inte alla", säger Santacreu. "Nu finns inget annat alternativ än att byta ut hela bilen när du slitit ut däcken. Det är oerhört slösaktigt och enbart en handfull tjänar på det."

Det finns tydliga utmaningar i designprocessen för Puzzlephone. "På den konceptuella sidan ligger svårigheten i att skapa något som går att dela upp, men inte dela för mycket. Som användare vill man ha något som går att konfigurera och anpassa, men man vill inte ha en hög med Lego att sätta i hop. När det gäller hårdvara är den stora utmaningen kopplingarna. Målet är helt enkelt att skapa något som är både kompakt, pålitligt och användbart i ett lämpligt skal."

LÄS ÄVEN: Den cirkulära ekonomin ska rädda världen - och tillväxten

Teamet verkar ha klarat av utmaningen och målet är att kunna leverera färdiga telefoner redan i slutet av året, kanske till och med innan Google släpper Project Ara, en liknande telefon i delar.

Vi videon nedan visas idéen bakom Puzzlephone.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST