Fotograf: Volvo

Volvo släpper smart cykelhjälm som verkligen kan rädda liv

Volvo skapar rubriker på CES i Las Vegas med sin nya smarta cykelhjälm som ska rädda liv.

Just nu pågår International CES, Consumer Electronics Show, i Las Vegas och på mässan presenterade Volvo sin nya unika cykelhjälm. Olycksstatistiken visar att 50 procent av alla cyklister som dör i trafiken har kolliderat med en bil och Volvos mål är att förhindra ytterligare dödsfall och skador. Hjälmen är ett sammarbete mellan Volvo Cars, POC och Ericsson. Längst ner i artikeln kan du se ett klipp om hur hjälmen fungerar.

Tekniken i hjälmen kopplar samman bilförare och cyklister och varnar bägge parter när de kommer för nära varandra. Systemet kallas City Safety och Volvos bilar kommer även att automatiskt bromsa in när systemet bedömmer att en kollision med en cyklist är på väg att ske. 

LÄS ÄVEN: Den intelligenta kaffemaskinen som efter bara ett klick brygger just ditt favoritkaffe

Med en app för cyklister kan cyklistens position delas via Volvo-molnet till bilen, och vice versa. Volvoföraren varnas för cyklister som befinner sig i närheten genom en varning på head-up-displayen – även om cyklisten befinner sig i döda vinkeln, t.ex. bakom en krök eller en annan bil, eller om cyklisten syns dåligt kvällstid. Cyklisten varnas via en hjälmmonterad varningslampa.

Det innovativa konceptet är resultatet av ett helsvenskt samarbete mellan Volvo Cars, POC, tillverkare av skyddsutrustning för cyklister och skid- och snowboardåkare, samt Ericsson. Det innovativa, molnbaserade säkerhetskonceptet rymmer spännande utvecklingsmöjligheter och kommer att rädda liv bland alla oskyddade trafikanter, uppger Volvo Cars. 

Klas Bendrik, VP och Group CIO på Volvo Cars, kommenterade: "Samarbetet mellan Volvo Cars, POC och Ericsson är en viktig milstolpe i arbetet med att undersöka hur vi kan gå vidare för att uppnå Volvo Cars vision att bygga bilar som inte kolliderar. Redan idag kan vårt system City Safety, standard hos nya XC90, upptäcka, varna och automatiskt bromsa för att undvika kollisioner med cyklister. Genom att utforska molnbaserade säkerhetssystem närmar vi oss nu en lösning för att helt eliminera de kvarvarande döda vinklarna mellan bilar och cyklister för att undvika kollisioner." 

Stefan Ytterborn, VD och grundare av POC, tillade: "Vårt mål är att göra allt vi kan för att rädda liv och minska konsekvenserna av olyckor för skid- och snowboardåkare och cyklister. Samarbetet med Volvo Cars är helt i linje med vårt mål och vi ser fram emot att se hur vi kan bidra till säkerheten för cyklister och öka interaktionen mellan bilar och cyklister.

LÄS ÄVEN: Det smarta armbandet som ersätter kort, nycklar och koder

Per Borgklint, SVP och chef för affärsenheten Support Solutions på Ericsson, sa: "Nätverkssamhället rymmer antagligen inget bättre löfte än dess förmåga att skapa kopplingar som räddar liv. Vårt senaste samarbete med Volvo Cars, där vi utforskar möjligheterna att skydda de miljontals cyklister som befinner sig på vägarna, är bara det senaste exemplet på innovation som kan förändra världen. Vi stödjer stolt denna viktiga insats i samarbete med POC och förblir engagerade i jakten på uppkopplingsframsteg som leder till obegränsade nya möjligheter."


Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.