Fotograf: TT

Svenska bankdödaren tar in pengar och tunga namn

Den svenska bankappen Qapital har tagit in riskkapital för att expandera sin verksamhet. Ett tungt namn går samtidigt in i styrelsen.

Riskkapitalbolaget Northzone gör en såddinvestering på 1,3 miljoner dollar i den svenska banktjänsten Qapital. Den svenska startupen, med säte i Stockholm, har precis börjat betatesta sin tjänst i USA. Pengarna kommer att användas för att etablera tjänsten i USA.

Qapital är en mobil banktjänst som blandar sociala funktioner och spelinspirerat automatiskt sparande med vanliga bankprodukter som bankkort och sparkonton. 

De tre grundarna George Friedman, Erik Akterin och Henrik Wrangel (som har en bakgrund på bland annat Avanza och Doberman) menar att de vill hjälpa människor att spendera smartare och spara enklare.

Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone, går samtidigt in i Qapitals styrelse.

"Qapital är hur en modern banktjänst borde fungera. Den är skapad för mobilen med en enkel, elegant och intuitiv design. Den gör det enkelt att hålla koll på hur pengar spenderas och motiverar användarna att nå sina sparmål även när det är mycket månad kvar i slutet av pengarna. Jag är verkligen imponerad av teamet som har en stark bakgrund från både internet media och bankvärlden samt har en stor och originell vision", säger Pär-Jörgen Pärson.

Northzone har sedan tidigare gjort flera investeringar i det svenska it-undret. De var bland de första att investera i Spotify och har även investerat i iZettle, Avito och Tobii. 

I Qapital sätter användaren upp automatiska regler och mål för hur sparandet går till. Till exempel kan de spara 20 kronor varje gång de köper en kaffe eller spara 300 kronor varje helg. Det gör att användaren kan spara till något utan att behöva tänka på det, pengarna förs över till ett sparkonto med insättningsgaranti. De kan även sätta upp gemensamma mål med vänner eller familj.

Peter Read, partner på Google Ventures i London är rådgivare till Qapital.

UPPDATERING:
I en tidigare version av artikeln stod det att Daniel Ek från Spotify är rådgivare till Qapital. Det stämmer inte enligt Spotifys talespersoner.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  4. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  5. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant