Fotograf: Wikimedia

Marknaden tror på de nya lånen - lånebolaget rusade 50 procent första dagen på börsen

Via deras plattform har 45 miljarder lånats ut. Det är så kallade peer-to-peer-lån som nu gör succé i USA, framförallt på börsen. När ett av bolagen i täten börsintroducerades i går steg aktien snabbt med över 50 procent.

Det blir allt vanligare med så kallade peer-to-peer-lån. I USA visade marknaden stort intresse för bolaget Lending Clubs börsintroduktion som skedde under torsdagen. Lending Club matchar låntagare och långivare för alla olika typer av lån och många verkar tro på konceptet. Aktien steg över 50 procent redan första dagen på börsen. Detta rapporterar CNN.

Efter den lyckade introduktionen väntar sig nu marknaden att ytterligare bolag inom peer-to-peer-lån noteras. Lending Club är dock inte ett bolag i mängden. Trots att företaget är ungt har man redan flera framstående medlemmar från finansvärldens gamla garde i sin styrelse. Ett exempel är John Mack som tidigare vara vd för Morgon Stanley.

LÄS ÄVEN: "Vi backar gärna de som fäller bankerna"

En av styrkorna med Lending Clubs affärsidé är att den är enkel för privata låntagare och långivare att förstå. Bolaget kopplar samman parterna och betygsätter även lånet baserat på bland annat låntagarens kredithistorik och inkomst. Privatpersoner kan som mest låna 35 000 dollar, 260 000 kronor, och företag 100 000 dollar, 750 000 kronor.

Scott Sandborn, chef på Lending Club, berättar för CNN att det är just enkelheten som är bolagets styrka. "Folk förstår helt konceptet av att låna pengar från en annan person med en fast ränta. Det gör att folk känner att de har kontroll över, och kan vara bekväma med, lånet", säger han.

Bland de lån som får betyget A är snitträntan 7,6 procent. De lån som får lägst betyg, ett G, har istället snitträntan 25 procent.

Lending Club säger att över 6 miljarder dollar, över 45 miljarder kronor, har lånats ut sedan de startade sin plattform 2006. Lånegivarna har fått in runt 596 miljoner dollar, 4,5 miljarder kronor, i ränteintäkter.

LÄS ÄVEN: Glöm bankerna - här finns de nya pengarna

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.