Fotograf: Christian Gustavsson/TT

Phone Family: Vi påverkas inte av kritiken

Phone Family har under en tid kritiserats hårt för sina säljmetoder och förlorat viktiga avtal. Men nu står företaget fast vid sina prognoser och menar att den senaste vågen av kritik inte påverkat bolaget.

First North-listade Phone Family står fast vid sin prognos från 20 november om omsättningsförändring på mellan noll och minus åtta procent för helåret, trots negativ uppmärksamhet i TV4 och SVT under början av december.

Det säger Thomas Ahlerup, ir-chef, till Nyhetsbyrån Direkt per telefon under torsdagen i samband med "Stora Aktiedagen". Telefoniförsäljningsbolagets vd Jon Hjertenstein skulle egentligen ha presenterat under dagen, men valde att med kort varsel dra sig ur för att slippa fokusera på kritiken om oseriösa försäljningsmetoder.

"Det skulle bli fel att få avhandla det under de 20 minuter som står oss till buds", säger Thomas Ahlerup. Enligt honom finns inga större förändringar i bolaget som föranledde utebliven medverkan: uppdraget som återförsäljare av Tre-abonnemang fortsätter i oförminskad takt, och siktet är att under det första halvåret nästa år bli så kallad virtuell operatör åt dem (att sälja telefonabonnemang fristående från Tre, men med hjälp av deras telenät).

LÄS ÄVEN: Utskällt säljbolag erbjuder egna abonnemang

Prognosen från den 20 november var en sänkning från tidigare noll till plus 5 procents omsättningstillväxt, och gjordes på grund av "personalomsättning" samt till följd av att bolagets samarbeten med först Tele2 i juni, sedan Telia i augusti, och senast Com Hem under oktober, har avslutats.

Har kritiken i TV4-nyheterna och SVT Plus påverkat abonnemangsförsäljningen ytterligare negativt?

"Nej, den största effekten ser vi på personalen, som känner sig orättvist kritiserade. Den absoluta majoriteten, 99,993 procent, av våra kunder är nöjda, och den personal som inte sköter sig rensar vi ut", säger Thomas Ahlerup, och uppger att Phone Family sedan starten för fyra år sedan avskedat 27 säljare. Säljstyrkan består i dag av cirka 140 försäljare.

Hur försäljningstillväxten kan tänkas påverkas av den åstundade statusen som virtuell operatör vill Thomas Ahlerup återkomma till; han nöjer sig med att konstatera att omsättningen skulle kunna utvecklas "betydligt gynnsammare" om så blir fallet.

Phone Familys aktiekurs har rasat från 17:60 till strax under 2 kronor sedan listningen på First North i somras. I början av december meddelade bolaget att det till följd av kritik från Konsumentverket, som enligt TV4 förbereder rättsliga åtgärder riktade mot Phone Family för deras försäljningsmetoder, ska se över dessa metoder.

LÄS MER: "Så kom fulsäljet in på finbörsen"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.