Fotograf: TT / Lars Pehrson

Borgs karriärhopp upprör Sahlin och Persson

Anders Borg ska ta plats i två av Sveriges tyngsta styrelser. Att övergången från politiken till näringslivet gått fort har upprört både Mona Sahlin och Göran Persson. 

Tidigare i dag framkom det att tidigare finansminister Anders Borg kommer bli vice ordförande i Kinneviks styrelse och ta plats i styrelsen för Millicom. Det snabba hoppet från politiken till näringslivet har väckt reaktioner hos både Mona Sahlin och Göran Persson, skriver Svd.

NYA UPPDRAGEN: Anders Borg får prestigefulla styrelseuppdrag

"Det är rimligt med en karenstid på minst ett år tycker jag. Man ska akta sig och vara försiktig med att ta uppdrag för tidigt. Som tidigare statsråd sitter du på mycket information och för förtroendets skull bör man skilja på uppdragen", säger Sahlin om Borgs nya jobb.

"Som tidigare statsråd har du dessutom rätt att ta ut lön under ett år och det gör ju att man egentligen inte behöver gå vidare direkt", fortsätter hon.

Sahlin sitter själv som styrelseledamot i Systembolaget och arbetar samtidigt på uppdrag av regeringen men samordning mot våldsbejakande extremism. Nyligen meddelades även att hon kommer att ingå i PR-byrån Diplomat Communications Advisory Board som leds av tidigare politiska motståndaren Lars Leijonborg.

Att hon själv är regeringens samordnare samtidigt som hon arbetar för en PR-byrå ser hon inte som problematiskt. "Jag ser inga som helst problem i det. För mig handlar det om möten två till tre gånger per år. Det är ett uppdrag med total öppenhet och offentlig rapport. Mitt uppdrag att samordna arbetet mot extremism är en arbetsinsats på 70 procent", säger hon till Svd.

Göran Persson har redan tidigare krävt karenstid för avgående politiker och han var inte sen med att uttala sig efter att Borgs nya jobb offentliggjordes. "Jag har tyckt det förr och jag tycker det nu. Inte minst för Anders Borgs egen skull. Han sitter ju på en massa aktuell kunskap och på känslig information. Det har han säkert förstånd att hantera själv men andra kommer att försöka misstänkliggöra honom. Då skulle det vara bra med en karenstid."

Persson tror även att Borgs bakgrund som finansminister kommer användas emot honom. "Han kommer att få problem. Oavsett hur han trampar kommer han bli misstänkliggjord. Men det skulle ha gått att lösa bättre med en tydlig karenstid."

"Jag tycker att en sådan karenstid bör vara ett år", fortsatte han. Om detta hade gällt hade Borg inte kunnat börja hos Kinnevik förrän i september 2015. Det finns dock inte någon formell karenstid för före detta ministrar i dag och Borg har inte heller brytit mot praxis. Många ministrar har tidigare gjort liknande snabba hopp.

LÄS ÄVEN: Så får du toppjobbet - utan CV

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant