Fotograf: Scanpix / Jonas Ekströmer

Hon fördubblade sin inkomst - igen

Annika Falkengren har tredubblat sin inkomst på två år. 2013 drog hon nästan in 30 miljoner kronor, vilket gör att hon leder inkomstligan bland bankcheferna stort.

Annika Falkengren har fördubblat sin deklarerade inkomst på ett år, vilket gör henne till den bankchef i Sverige som har överlägset högst inkomst. 2013 drog hon in hela 29,4 miljoner kronor. Detta jämför med att hon året innan hade en inkomst på 14,2 miljoner. "Hon har en marknadsmässig ersättning", skriver SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg i en kommentar. Detta rapporterar TT.

Falkengren leder inkomstligan bland bankcheferna med råge. Swedbanks vd Michaek Wolf drog in 8,2 miljoner kronor, vilket motsvarar mindre än en tredjedel av Falkengrens inkomst. Handelsbankens vd Per Bomans inkomst var 11,5 miljoner och Nordeas vd Christian Clausen drog in 14,7 miljoner.

Falkengrens grundlön, inklusive förmåner, var 9,9 miljoner under 2013. Det som sedan gav henne ett så imponerande lönelyft var att ett tidigare aktieprogram löstes ut vilket gav hennes drygt 15 miljoner kronor. Utöver det har Falkengren dessutom flera lönsamma externa styrelseuppdrag.

LÄS ÄVEN: Hög chefslön ger inte hög lönsamhet

Hon sitter bland annat i biltillverkaren Volkswagens styrelse, vilket innebar ett tillskott på 3,3 miljoner kronor under 2013 i styrelsebonus. Från det tyska försäkringsbolaget Munich Re fick hon nästan 700 000 kronor och styrelseuppdraget i Securitas gav 550 000, skriver TT.

Det är inte heller första gången Falkengren dubblar sin inkost. 2011 deklarerade hon en inkomst på 9 miljoner, vilket betyder att hon tredubblat sin inkomst på två år.

"Annika Falkengren gör ett utomordentligt bra jobb som koncernchef för Nordens ledande företagsbank. Hon har en marknadsmässig ersättning. Som framgår i årsredovisningen förklaras ersättningen för 2013 också av att hon då löste in långfristiga aktieprogram för åren 2009 och 2010." Detta skriver styrelseordförande Marcus Wallenberg i en kommentar.

LÄS ÄVEN: Hans rörelsemarginal: 97 procent

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium