Fotograf: Unicef

"Innovation är mer än bara coola prylar"

Tanya Accone, innovationschef på Unicef, är med och tar fram allt från robusta datorer och verktyg för att förhindra ryktesspridning om ebola till påsar med hackade jordnötter. VA träffade henne för att höra mer om innovationer som räddar liv.

"Visst kan det vara frestande att använda ny, riktigt cool teknik. Men vi måste ställa oss frågan, gång på gång, är det här en innovation som förbättrar livet ordentligt för barn? Annars är det inte värt vår tid och vårt engagemang. Innovation för oss är att göra något nytt, annorlunda, som adderar värde", säger Tanya Accone, senior innovationsrådgivare på Unicef.

"Vårt mål är uppfyllt när alla barn har alla sina rättigheter uppfyllda i alla länder runtom i världen."

Hon är i Stockholm för att prata vid ett seminarium om innovation inom utvecklingssamarbete och humanitär verksamhet anordnat av Unicef Sverige och Sida. Med sig har hon kollegan Kidus Fisaha Asfaw, global product manager, med bas i Ugandas huvudstad Kampala där ett av Unicefs 15 innovationslabb finns.

"Jag fokuserar på att skala upp några av Unicefs framgångsrika innovationer", berättar han.

Ett av de mest intressanta projekten, U Report, som lanserades av Unicef i Uganda i maj 2011 har skalats upp och når idag nästan en halv miljon människor i Afrika. Det handlar om ett sätt att ge de mest marginaliserade en röst genom en mobilbaserad kommunikationsplattform.

"Man tecknar sig för ett fritt sms-abonnemang. Genom det kan vi engagera unga, de flesta mellan 15 och 25 år, i frågor som är viktiga för unga. Den feedback vi får kan vi sedan kanalisera till de lokala myndigheterna, politikerna och tillbaka till oss. VI har lanserat i ett dussintal länder, nu senast i Sierra Leone och Liberia som ett verktyg för att hantera Ebola", säger Kidus Fisaha Asfaw.

Genom U Report kunde Unicef förhindra farlig ryktesspridning kring Ebola i de värst drabbade områdena för att istället ersätta det med relevant information.

"En av de saker som ungdomarna upplevde som jobbigast var att de inte kunde gå i skolan och inte ha ett socialt umgänge. Genom U Report kände de sig väldigt uppmuntrade av att vara en del av lösningen."

I Unicefs gåvoshop finns många exempel på innovativa produkter och lösningar som kan rädda ett barns liv. Plumpynut är en av dem.

"Det är en liten plastpåse med hackade jordnötter och andra nödvändiga ingredienser till barn som är extremt undernärda. Det är mycket effektivt och har lång hållbarhet", berättar Tanya Accone.

LÄS ÄVEN LIZA MARKLUNDS KRÖNIKA: En strimma hopp för miljontals barn på flykt - i år kan julen rädda liv

Bolaget bakom Plumpynut, Nutriset, har gett ut licenser på produkten för lokal tillverkning i utvecklingsländer. Unicef har sedan bidragit till att bygga en fabrik i exempelvis Etiopien. Affärsmodellen skapar en mängd lokala arbetstillfällen och minskar transportbehovet.

Unicefs myggnät är ett annat exempel på en innovativ affärsmodell. Myggnäten tillverkades tidigare i västvärlden och transporterades sedan till Afrika.
"Vi konstaterade att vi kunde tillverka dem billigare och mer effektivt på plats och dessutom skapa ekonomiskt värde lokalt. Så nu är det lokala producenter i Tanzania och Sydafrika som tillverkar dem."

För två av produkterna, School-in-a-box och bebisvågen, håller Unicef som bäst på att testa nya mer moderna eller smartare lösningar som kanske kan finnas med i nästa års gåvoshop.

"För school-in-a-box finns material för att undervisa 40 barn. Nu har vi börjat fundera på att göra motsvarande med digitalt material. På innovationslabbet i Kampala är vi nu inne på tredje versionen av Mobistation, en slagtålig, robust dator med tillhörande projektor som drivs av solenergi. Mobistation kan användas av lärarna men också vid de tillfällen då lärarna uteblir, vilket händer relativt ofta."

Tanya Accone plockar fram ett måttband som på sikt kan komma att ersätta den bebisvåg som Unicef använder idag. Med måttbandet mäts avståndet mellan axel och armbåge samt runt överarmen. Tillsammans ger det en träffsäker vikt på barn mellan 6 månader och 16 år och betydligt lättare att bära med sig än bebisvågen.

"En av våra äldsta innovationer som det fortfarande finns ett stort behov av är vätskeersättning. Det är en mycket enkel produkt men den fyller sitt syfte väl för alla som riskerar att drabbas av uttorkning", konstaterar Tanya Accone.

---

GE BORT NÅGOT MENINGSFULLT I JUL (UNICEF I SAMARBETE MED VA)
Kring jul påminner sig den eviga frågan: Vad ger man till den som redan har allt?
Vänd på steken istället och ge bort en julklapp som verkligen räknas.

Unicefs gåvoshop kan du köpa julklappar som räddar barns liv - och din vän eller släkting får ett fint gåvobevis. Du kan bland annat köpa ett skyddspaket mot ebola, vaccinpaket, eller myggnät.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Två styrelseledamöter köper aktier i Swedbank
  2. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  3. Swedbanks genomklappning på börsen får hela sektorn att gunga
  4. Medhelp polisanmäler tidningen som avslöjade 1177-läckan
  5. FI övervägde att dra in tillståndet för Avanza Pension – som istället varnas och bötfälls
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  4. FI övervägde att dra in tillståndet för Avanza Pension – som istället varnas och bötfälls
  5. FBI-agenten som fällde ”Wolf of Wall Street”: Verkligheten är mycket värre än i filmen

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.