Fotograf: Emanuel Nilsson

Vd vid 19, utbränd vid 21

Högpresteraren Emanuel Nilsson gick in i väggen redan vid 21 års ålder. I dag lär han andra att inte göra samma misstag som han.

Vad var det som hände?
"Jag har alltid velat väldigt mycket, varit driftig. Jag köpte och sålde leksaker och mobiltelefoner redan som liten. Efter gymnasiet körde jag på ordentligt och startade bolag direkt efter studenten, jobbade med försäljning och marknadsföring åt andra bolag i både hus- och bilbranschen. Det gick jättebra.
MISSA INTE UPPFÖLJNINGEN: "Ung och utbränd - men knappast uträknad" - gästkrönika av Emanuel Nilsson.

Hösten 2012 fick jag ont i huvudet, stressade upp mig över småsaker, blev yr och hade svårt att sova. Jag fattade inte vad det var. Till slut orkade jag inte utan var hemma ett par veckor - jag hade aldrig varit ledig så länge tidigare. När det inte gick över gick jag till läkaren som sade att jag var utbränd och sjukskrev mig."

Hur gammal var du då?
"21. Det blir allt vanligare att unga människor blir sjukskrivna för utbrändhet. Pressen är hård, både i skolan och senare. Inte minst från en själv. Allt går ut på att man hela tiden ska prestera och sociala medier ökar trycket. Med alla intryck och all information från alla håll är det lätt att tappa bort sig själv."

Emanuel Nilsson

Ålder: 23 år. 

Bor: Jönköping. 

Gör: Föreläser.

LÄS ÄVEN: "Vi jobbar för mycket - helt i onödan"

Hur vände det?
"Min entreprenöriella sida fick mig att gå in i väggen. Men det var också den som gjorde att jag tog mig ur det. Jag bestämde mig för att vända det som hänt till något bra och insåg att det här var något jag kunde ha nytta av genom att hjälpa andra."

Nu föreläser du om dina erfarenheter?
"Jag vill få högpresterande människor som jag att fatta konsekvenserna av att pressa sig själva för mycket. Jag var borta tusen timmar från jobbet när jag var sjuk. Hade jag satsat de timmarna förebyggande hade jag aldrig blivit dålig. Att investera i sitt eget välmående ger hög avkastning."

Vad lär du dem?
"Lite sund egoism och konsten att säga nej. Jag uppmanar folk att ta fler bensträckare, pauser och semester.

Det ska inte ses som ett hinder i jobbet att man vill vara ledig. Själv har jag stängt av signalerna på mobilen och väljer själv när jag ska prata eller svara på sms."

NOMINERA DIG: Är du Sveriges nästa Supertalang?

Och hur går affärerna?
"Jag har tio föreläsningar inbokade i höst. NCC, Danske Bank och Handelsbanken finns bland kunderna."

Ingen risk att du bränner ut dig igen?
"Jag tror verkligen inte det. Jag påminner ju mig själv varje gång jag föreläser. Jag har hittat ett produktivt lugn."


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. Inflationssiffran som Ingves absolut inte ville se – får kronan att falla brant
  3. Proffsen hissar varningsflagg: 5 aktier du uppmanas göra dig av med direkt
  4. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  5. Ny rapport: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben
  1. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  2. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  3. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  4. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  5. SBAB: Räkna med att din bostad tappar i värde fram till 2022 – men kraschen uteblir

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.