Carl-Viggo Östlund är mentor och tidigare vd på bolag som SBAB, Nordnet och TetraPak. Fotograf: TT / Urban Jörén

Mentor på distans

Personlig närvaro är viktigt, men inte geografisk. Det menar adepten Theodor Swedjemark och mentorn Carl-Viggo Östlund som har sin mentorrelation på distans.

Thedor Swedjemark är divisionschef på ABB och bor i Prag sedan i januari. Innan det var han på ABB:s huvudkontor i Zürich i sju år. Det har dock inte hindrat honom från att söka till Veckans Affärers och Novares mentorprogram i Sverige.

”När jag nu fick mitt första divisionchefsjobb kände jag att jag ville ha en svensk mentor med utlandserfarenhet och erfarenhet av globala industrikoncerner som också förstår finansiell verksamhet”, säger han. ”Så jag är väldigt nöjd med matchningen.”

Det är mentorn Carl-Viggo Östlund också: ”Det finns många paralleller mellan Theos läge i karriären och min egen position för runt 25 år sedan när jag var landschef på Tetra Pak. Jag känner igen de frågor han tar upp och kan hjälpa honom att reflektera över dem”.

I början av oktober hade de en mentorträff i Prag. Carl-Viggo Östlund åkte ner till Prag och spenderade söndag kväll och måndagen med sin adept.

”Vi åt middag på söndagen och besökte en av de fabriker Theo har ansvar för under måndagen. Sedan hade vi ett par timmar att prata igenom saker ordentligt”, säger han.

”Det var en fantastisk upplevelse att få träffas i hans expat-miljö och träffa hans närmaste medarbetare. Det ger en annan förståelse. Det blir inte lika självklart att göra i Stockholm”.

Trots att programmet snart är slut är detta bara deras andra fysiska träff, de hade en i våras också. Och visserligen är det viktigt att se varandra i ögonen i början av en relation, tycker båda, men det viktigaste är att adepten har tillgång. Direkt.

”Det funkar väldigt bra i vår relation. Vi talar i telefon och jag kan mejla eller smsa honom när som helst”, säger Thedor Swedjemark.

”Man måste vara tillgänglig som mentor. Där och då adepten behöver dig. Det går inte att säga: Vi får ta det där på träffen om tre veckor”, säger Carl-Viggo Östlund.

Mer om mentorprogrammet här.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.