Fotograf: Ledarna

Tre fällor att undvika när du vässar ditt CV

Omkring en fjärdedel av Sveriges chefer söker på sina blivande medarbetare på Linkedin och en av tre googlar om kandidaten. Jörgen Kihlgren, karriärexpert på Ledarna, berättar om tre fällor du ska undvika när du vässar ditt digitala cv.

Att skriva sitt digitala cv kan vara en utmaning för många yrkesverksamma i karriären. Oftast hamnar det på LinkedIn. Enligt en undersökning som Sveriges chefsorganisation Ledarna gjort söker allt fler chefer efter information om potentiella chefer, kollegor och kandidater på nätet. Undersökningen genomförs för fjärde året i rad och visar på ett ökat intresse att söka information i samtliga kanaler. Runt en fjärdedel av Sveriges chefer söker idag information om blivande medarbetare på LinkedIn och en av tre googlar fram information om kandidater.

LÄS ÄVEN: Hon gjorde karriär av hobbyn: "Det gäller att stå på sig"

Lyckas med ditt digitala cv genom att undvika dessa tre fällor:

Fälla nummer 1. Du far med osanning
Jag får ibland frågan om det är många som ljuger om – eller skarvar - sina erfarenheter. Svaret är tveklöst ett ja, men oftast från andra hållet. Med det menar jag att många av dem som jag träffat till en början inte får fram hur bra de faktiskt är.

Våga därför lyfta fram de resultat som du åstadkommit och de utmaningar som du bemästrat genom åren. Krydda sedan med siffror och nödvändiga perspektiv.

Fälla nummer 2. Du sätter inte rätt ord på din kompetens
Under mina möten med chefer och specialister har jag bett dem att beskriva sin spetskompetens på två minuter. Därefter följer ofta några exempel på förmågor som ofta kan sammanfattas i begreppen noggrann, lojal, drivande, resultatfokuserad och strukturerad. När man sedan dyker ner i deras berättelser kommer det fram nyanser och omtolkningar av de etiketter man satt- eller fått av andra. Det är ofta här dina spetskompetenser och din genuinitet kommer fram.

LÄS ÄVEN: Så får du toppjobbet - utan CV

Fälla nummer 3. Du slarvar med informationen på nätet
Många på arbetsmarknaden slarvar med sina digitala spår och närvaro på nätet. Det är mycket vanligt med ofullständiga profiler på LinkedIn. Allt från ett suddigt foto i solstolen, ett haltande språkbruk till missvisande yrkestitlar. Med tanke på att allt fler använder LinkedIn är det viktigt att du lägger ner tid på att skapa en läsvärd och estetiskt tilltalande profil.

Utifrån den berättelse som du vill skapa om dig själv bör därför försiktighetsprincipen råda. Lägg aldrig ut information som kan vara, eller är, affärs- eller verksamhetskritisk.

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.