Fotograf: Wikimedia

Med nytt nanobatteri kan du ladda telefonen på 30 sekunder

Batteriet ska kunna ladda både din telefon och din elbil blixtsnabbt. Bolaget som utvecklat det backas av en hemlig mobiljätte.

Det israeliska bolaget StoreDot har utvecklat ett nytt batteri som enligt dem kan laddas blixtsnabbt. Batteriet bygger på nanoteknik som beskrivs som "uppsugning av energi genom en slags tvättsvampseffekt". Detta skriver Di.

Med batteriet skulle det vara möjligt att ladda en mobil på några sekunder och en elbil på några ynka minuter. Något som skulle kunna innebära ett ännu större intresse för de nya elbilarna.

ELBILSKUNGEN: Tesla lanserar framtidens bil

Prototypen är fortfarande för otymplig för att kunna användas i en telefon, men StoreDot räknar med att kunna sälja batteriet på mobilmarknaden redan 2016. Enligt dem ska du med batteriet då kunna ladda din smartphone på 30 sekunder.

StoreDot backas upp av en hemlig mobiltillverkare som uppges vara asiatisk. Kanske Xiaomi som just nu dominerar på den kinesiska marknaden? Bolaget har uppgett att en telefon med det snabbladdade batteriet skulle kosta runt 100 dollar mer, motsvarande 750 kronor, än en telefon med ett vanligt batteri.

XIAOMI: Apple och Samsung faller - Kinas nya smartphonestjärna tar över

För elbilar siktar StoreDot på att man ska kunna ladda bilen på två till tre minuter. I dagsläget måste en bil med vanligt batteri få ladda under natten. 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.