Fotograf: Scanpix / Sergei Grits

Världsbanken: "Klimatförändringarna försvårar kampen mot fattigdomen"

Världsbanken vill utrota den extrema fattigdomen innan år 2030 - men det blir svårare med dagens klimatförändringar.

Världsbanken varnar nu för att klimatförändringarna kan försvåra kampen mot den extrema fattigdomen. De stigande temperaturerna leder till mindre skördar och försämrad vattentillgång, skriver banken i en ny rapport. De nämnda effekterna kan sätta käppar i hjulet för fattigdomsbekämpningen. Detta rapporterar SR.

LÄS ÄVEN: Den cirkulära ekonomin ska rädda världen - och tillväxten

Bankens mål är att helt utrota den extrema fattigdomen till år 2030. Men om temperaturen i världen fortsätter stiga kan det komma att bli svårt. Banken uppskattar att om temperaturen hunnit stiga med mer än 2 grader blir arbetet betydligt svårare.

Världsbanken understryker att klimatförändringarna riktar fokuset mot de knappa resurserna och förstärker redan existerande orättvisor och fattigdom.

LÄS ÄVEN: "Klimathotet är min generations atombomb"

I rapporten meddelas även att banken ser en del framtida effekter av klimatförändringarna som oundvikliga även om det sker en snabb minskning av växthusgaser. Bland dem ingår värmeböljor och stigande havsnivåer.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.