Thomas Ekman, vd för Tele2 Fotograf: Tele2

Tele2 låser upp under galgen

Tele2 slopar bindningstiden. Precis som med roamingavgifterna försöker operatörerna nu steg för steg ta åt sig äran för insikten att inlåsning är dåligt. Det har de förstås vetat hela tiden.

Tele2 Sveriges vd Thomas Ekman säger på Youtube att han vill sluta med "en hel del dumheter". Nya lagkrav för ångerrätt och mot bindningstider och operatörslås har gjort det lättare att inte ställa till med besvär för kunderna.

LÄS BAKGRUNDEN: "Tele2 slopar bindningstiden för abonnemang"

Precis som med roamingavgifterna försöker operatörerna nu en efter en ta på sig äran för upptäckten att öppet köp är bra och inlåsning dåligt. Det har de förstås vetat hela tiden.

Att göra människor missnöjda är inte hållbart. Kanske, kanske tvingar kunderna nu fram den långsiktighet som ägarna inte trott på.

Upplägget med subventionerade mobiler sprack när Apple släppte Iphone till andra än operatörerna. Sedan dess har operatörerna använt sina lågprismärken för att öva på öppet köp och slopad inlåsning: Comviq, Halebop, Vimla och Hallon.

Inte heller för Apple handlar det om att sluta med dumheter utan om att alla redan har en smartphone. När tillväxten försvinner har ingen råd med dumheter. Nästa steg blir att som Apple slopa sim-kortet.

Efter universalabonnemanget Telia Komplett är steget mindre för Tele2 att gå till ett enda abonnemang. Nu blir det lättare att jämföra, vilket precis som de nya täckningskartorna borde gynna den som levererar på bekostnad av den som skryter. Men det blir också lättare att ta mer betalt av kunder som har råd. Svaga konsumenter blir mindre intressanta.

--
David Hässler, redaktör på VA Telekommarknaden
- Affärsnyheter och analyser från telekombranschen

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.