Peter Thiel, en av grundarna till PayPal, kritiserar Uber ordentligt. "Känns som att de utnyttjar sina chaufförer." Fotograf: Wikimedia

"Uber bryter mot alla regler - och därför kommer de falla"

Uber bryter mot alla regler, och taxibolaget kan faktiskt vara på väg att gå för långt. Det menar PayPal-grundaren och investeraren Peter Thiel. Och han är inte den enda som kritiserar taxibolaget just nu.

"Uber är det bolag som är närmast att vara oetiska i Silicon Valley." Det hävdar PayPal-grundaren Peter Thiel i en intervju med CNN. Thiel är en av de stora investerarna i Uberkonkurrenten Lyft.

Miljardären Thiel menar att Uber snart kommer ha gått för långt. "Ibland vinner de som bryter mot reglerna och ibland tar de det ett steg för långt. Och jag tror Uber ligger precis på gränsen på flera fronter nu."

LÄS ÄVEN: Taxiförbundet: "Uber bidrar inte med något nytt"

Kommentarerna från Thiel överskuggades snabbt av senaste stormen kring Uber. Emil Michael, chef på taxibolaget, skapade rubriker när han nyligen föreslog att Uber skulle börja gräva upp skvaller om de journalister som skrev negativa artiklar om bolaget. Han ska ha föreslagit i en intervju med Buzzfeed att detta skulle vara ett sätt att låta medierna "smaka på sin egen medicin".

Michael har efter kommentarerna publicerades hävdat att han trodde att han pratade "off-the-record" när han uttalade sig på detta vis. "Kommentarerna som kopplats till mig reflekterar inte mina faktiska åsikter och kan inte kopplas till Ubers åsikter eller värderingar", sa Michael. "Det var dumt sagt oavsett sammanhang och jag ångrar att jag sa det jag sa." Ubers vd Travis Kalanick har också sagt förlåt för kommentarerna.

Dessa kommentarer står dock inte ensamma. Uber har dränkts i kritik under den senaste tiden. Bolaget har kritiserats för hur de behandlar sina chaufförer, hur hårt de tävlar mot sina konkurrenter och sin sexistiska kampanj som gick ut på att man kunde få åka gratis med Uber i 25 minuter med en attraktiva kvinnor.

LÄS ÄVEN: Taxi vs Uber - hur traditionella bolag förgör sig själva genom att rata innovation

Trots att bolaget värderas till över 100 miljarder kronor har delar av Silicon Valley nu börjat tvivla på taxitjänsten. "Majoriteten av entreprenörerna vill att Uber ska lyckas, men den växande kritiken skadar dem märkbart", säger en entreprenör till CNN. 

Och det är här Thiels kommentarer kommer in. Han menar att många teknikbolag tar risker och vill vara disruptiva, men att Uber tar ett steg längre än alla andra. Thiel menade till och med att Uber kunde liknas vid Napster, ett bolag som också gick för långt. "Napster bröt mot alla regler, och var tämligen disruptiva, och i slutändan var de därför de tvingades falla", sa han.

LÄS ÄVEN: Så blev svensk taxi en världsangelägenhet

När han skulle nämna ett bolag som tar risker, men gör det på rätt sätt, valde han Airbnb, ett bolag han själv investerat i. "Airbnb ger människor makt och frihet. Uber känns mer som att de utnyttjar sina chaufförer och försöker tjäna så mycket pengar på dem som möjligt."

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST