De är Sveriges 20 bästa arbetsgivare - LEDARSKAP
Fotograf: Wikimedia

De är Sveriges 20 bästa arbetsgivare

De är Sveriges bästa arbetsgivare - och har lyckats skapa kreativa och vänliga arbetsmiljöer.

Spelutvecklaren King och IT-konsulten Valtech är Sveriges bästa arbetsgivare. Det visar employer branding-företaget Universums årliga undersökning Sveriges Bästa Arbetsgivare, som genomförts tillsammans med Metrojobb, där medarbetarna själva får bedöma sina nuvarande arbetsgivare. Se topp tio för både medelstora och stora bolag längre ner i artikeln.

Företagens medarbetare får betygsätta sin arbetsgivare utifrån kriterierna intern identitet, nöjdhet och viljan att rekommendera sin arbetsgivare, samt lojalitet. Spelutvecklaren King rankas högst för andra året i rad. ”Företagen som toppar rankingen representerar olika branscher och är av olika storlekar, men har en sak gemensamt: de har lyckats bygga en kultur där medarbetarna trivs, känner sig uppskattade och är lojala. I en värld där konkurrensen om talangerna blir allt tuffare ger det de här arbetsgivarna en stor fördel gentemot sina konkurrenter” säger Susanne Grossauer, Employer Branding Specialist på Universum. ”Nöjda och motiverade medarbetare bidrar inte bara till organisationens framgång genom att prestera på topp utan är också viktiga ambassadörer för att rekrytera nya talanger.”

LÄS ÄVEN: 9 sätt att behålla och förädla bolagets främsta tillgångar - medarbetarna

De högst rankade företagen särskiljer sig genom att deras medarbetare förknippar dem med ett entreprenöriellt och kreativt klimat och utmanande arbetsuppgifter med stort eget ansvar. För en arbetsgivare är det viktigt att kunna erbjuda sina medarbetare dessa förutsättningar, eftersom dagens talanger letar efter en miljö som präglas av kreativitet och innovation, samtidigt som de vill känna att de ständigt utvecklas och får lära sig nya saker. 

Att erbjuda en vänlig arbetsmiljö och visa respekt för sina medarbetare är också viktiga faktorer som de topprankade arbetsgivarna associeras med. En stark intern kultur som baseras på gemensamma värderingar är alltså avgörande för att skapa nöjda och engagerade medarbetare. Som arbetsgivare gäller det även att tydligt kommunicera syftet med det man gör, eftersom dagens unga talanger i mycket större grad än tidigare är på jakt efter ett jobb där de känner att de bidrar till ett bättre samhälle.   

LÄS ÄVEN: Så får du toppjobbet - utan CV

Gemensamt för medarbetarna på de topprankade företagen är också att de är väldigt positiva till att rekommendera sin arbetsgivare till en vän. På en arbetsmarknad där allt fler jobb tillsätts genom kontakter, och där vänner och bekanta ses som en av de mest pålitliga informationskällorna i jakten på drömjobbet, är det avgörandet för en organisation att de egna medarbetarna sprider en positiv bild om sin arbetsgivare.

 

Topp 10 Sveriges Bästa Arbetsgivare 2014

Stora arbetsgivare

 

Medelstora arbetsgivare

1.

King

 

1.

Valtech

2.

Netlight

 

2.

Sentor

3.

Hennes & Mauritz

 

3.

GodEl

4.

Svensk Fastighetsförmedling

 

4.

Skolpool

5.

LKAB

 

5.

Stångåstaden

6.

Grant Thornton

 

6.

Cerberus

7.

Söderberg & Partners

 

7.

Zest care

8.

Axis Communications

 

8.

Resursteamet

9.

Alfa Laval

 

9.

Mäklarringen

10.

3

 

10.

Vaimo


LÄS ÄVEN: Hög chefslön ger inte hög lönsamhet

Om undersökningen Sveriges Bästa Arbetsgivare
Undersökningen Sveriges Bästa Arbetsgivare genomförs bland ett företags egna medarbetare och avslöjar hur de bedömer sin nuvarande arbetsgivare utifrån tre faktorer.

 • Intern identitet: hur bra medarbetarna anser att deras arbetsgivare levererar vad gäller arbetsgivarens rykte & image, jobbegenskaper, människor & kultur samt ersättning & möjlighet att avancera.
 • Nöjdhet/rekommendation: hur nöjda medarbetarna är utifrån ett helhetsperspektiv och hur benägna de är att rekommendera arbetsgivaren till vänner
 • Lojalitet: hur benägna medarbetarna är att stanna kvar hos sin nuvarande arbetsgivare.

2014 års undersökning besvarades av totalt 33 307 yrkesverksamma personer och genomfördes mellan maj och augusti.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
 1. Nära 100 Ikea-anställda väljer att sluta
 2. Zlatans sportmärke går i graven – förluster på hundratals miljoner
 3. EXKLUSIVT: Ta en titt in i Spotifys nya kontor – som bjuder på allt från karaoke och arkadspel till flotta terrasser och en takbar
 4. Zlatan vägrade match och gick på Ed Sheerankonsert istället
 5. Svenska algbolaget tecknar miljonavtal i Sydkorea – aktien glädjerusar
 1. Nu är det officiellt: Elon Musk får hjälp av Goldman Sachs i utköp av Tesla
 2. Svenska vinnarfonden som du skulle ägt i år – rusar till Europatoppen
 3. EXKLUSIVT: Ta en titt in i Spotifys nya kontor – som bjuder på allt från karaoke och arkadspel till flotta terrasser och en takbar
 4. Svenska algbolaget tecknar miljonavtal i Sydkorea – aktien glädjerusar
 5. Zlatans sportmärke går i graven – förluster på hundratals miljoner

För dig som prenumerant

VA Superkarriär: