Fotograf: Peter Hopkinson

Från kaffesump till Michelin-stjärna

Professor Peter Hopkinson är ledande inom den cirkulära ekonomin. I första avsnittet av Under Ytan berättar han bland annat om hur ett gäng fransmän omvandlade kaffesump till något användbart för Michelin-belönade restauranger.

Klicka i spelaren ovan för att starta intervjun.

I detta avsnitt av vår podserie kommer ni få träffa en ledande internationell aktör inom den cirkulära ekonomin; Peter Hopkinson. Han var här i Stockholm i november som huvudtalare under Veckans Affärers Framtidsdag 2014 och satte sig ned med oss efter sin presentation. 

LÄS ÄVEN: Svenskarna som återvinner bomull - kan lösa krisen med klädavfall

Vad är cirkulär ekonomi?
Lättast är det att förhålla sig till uttrycket genom att kolla på det motsatta, det vill säga linjär ekonomi. Den är uppbyggd så att vi tar resurser från jorden, skapar saker och sedan kastar tillbaka det vi inte vill ha längre. Antalet människor ökar, konsumtionen ökar, produktionen ökar vilket ger mer avfall och mindre resurser.

Under Ytan

Ola Jönsson och Carl-Johan Björklund har tillsammans skrivit boken "100 svenska ledare berättar" och under denna resa med några av Sveriges mest framstående ledare växte idén fram att verkligen fokusera på de personer som vill vara med att skapa det nya näringslivet. 

Detta är bakgrunden till intervjupodden Under Ytan som produceras av Suzanne Wecke och sänds i samarbete med Veckans Affärer. Ola och Carl-Johan möter, samtalar och spånar med svenska och internationella ledare, forskare och entreprenörer som är ledande aktörer och medskapare till det nya näringslivet. Personer med en vilja att både tänka och göra.

Cirkulär ekonomi handlar istället om att se de resurser vi tar från jorden som verkliga resurser som bör användas om och om igen. På så sätt skapar vi förutsättning för att ha ett jordklot att leva på i framtiden. 

Cirkulär ekonomi vänder på det mesta. Det driver på innovation, nya affärsmodeller och gör det lättare för konsumenter och alla andra intressenter att tjäna pengar och göra gott.

LÄS ÄVEN: De ser till att vi delar hus - och minskar vårt klimatavtryck

Vad händer till exempel med all kaffesump? Det mesta slängs bort, men Peter Hopkinson om ett gäng entreprenörer i Paris som har kommit på hur kaffesump kan användas på ett sätt som gör Michelin-belönade restauranger nöjda.

Detta och mycket mer kan du se i intervjun. Klicka i spelaren ovan för att starta.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST