2 av 5
Bildspel: "Vi är rätt tävlingsinriktade på det här företaget" Fotograf: Henric Lindsten & Joel Nilsson

Hon är doldisen som styr världens börser

"Våra system är så viktiga för kunderna att de aldrig får gå ner. Vi har samma säkerhetskrav som kärnkraftverk", säger Veronica Augustsson, tävlingsinriktad vd på Cinnober. Vid 22 tog hon examen och vid 33 blev hon vd.

Det hänger tingeltangel i form av medaljer från taklampan ovanför Veronica Augustssons arbetsplats och på hennes skrivbord står en pokal - minnesmärken från företagsinterna tävlingar i boule och andra aktiviteter.

"Dem har du bara vunnit för att du var i lag med mig", munhuggs en kollega från skrivbordet intill i det öppna kontorslandskapet.

"Vi är rätt tävlingsinriktade på det här företaget", konstaterar Veronica Augustsson med ett litet leende. Hon skulle lika väl kunna tala om sig själv. KTH-examen i datavetenskap tog hon som 22-åring. Vd för programvarubolaget Cinnober, världsledande inom finansiella it-system, blev hon vid 33 års ålder. Delvis parallellt hann hon avverka en handbollskarriär som niometersspelare i allsvenskan. Och redan som liten hängde hon runt fotbollslaget Kalmar FF:s träningar och matcher, där pappa Börje Axelsson var spelare, lagkapten och senare även tränare.

Var det där, någonstans kring hemmaarenan Fredriksskans och Kalmar FF:s spelarbuss, som tävlingsinstinkten slog rot?
"Det är säkert en blandning av arv och miljö. Min mamma har arbetat mycket med rehabilitering inom vården och är väldigt skicklig på att få människor att klara av mer än vad de själva tror är möjligt. hon har gjutit mycket självförtroende i mig. Pappa stod mer för jävlaranamma, att nu ger vi järnet, nu vinner vi. Även han är en väldigt stöttande person."

Men har du haft nytta av ditt eget idrottande sedan du kom in i arbetslivet?
"Absolut. Jag gör gärna jämförelser mellan idrottande och arbete. Har man ägnat sig åt idrott är man van vid tanken att det krävs 10 000 timmars träning för att nå den högsta nivån inom en idrott. Ingen ser det som något konstigt om Zlatan står kvar och tränar frisparkar efter att den ordinarie träningen är slut. I det svenska arbetslivet kan det ses som lite mer negativt. Men jag har haft många tolvtimmarsdagar under mina år på Cinnober och det beror på att det har varit stimulerande och intressant för mig. Samtidigt har jag sett dessa extra timmar som att jag är på väg mot mina 10 000 timmar."

På vilka sätt kan det uppfattas som negativt?

Faktaruta

Veronica Augustsson:
Född: 1979 i Kalmar. familj: Man och två barn, fem respektive tre år.  Bor: Villa i Sundbyberg.  Utbildning och karriär:  Ingenjör i datavetenskap från KTH. En kort tid på Enea, sedan Cinnober där hon varit programmerare, kundsupport i New York, systemarkitekt, projektledare och försäljningschef innan hon blev vd.  Fritid: Har spelat handboll på elitnivå. Ser gärna Kalmar FF när laget spelar i Stockholm.
Tidslinje:

1979 Föds i Kalmar och växer upp nära idrott och Kalmar FF där pappa Börje Axelsson är spelare och lagkapten.
2001 Tar examen som dataingenjör från KTH i Stockholm.
2001 Gör sitt examensarbete för Enea där hon också får sin första anställning. Men IT-kraschen leder till neddragningar och anställningen varar bara i ett halvår.
2002 Har inget specifikt intresse för finansbranschen men får tips av en bekant om Cinnober och blir anställd som programmerare, blir senare systemarkitekt och kundsupport stationerad i New York.
Jan 2012 Utses till försäljningsförsäljningschef på Cinnober.
Sep 2012 Listas som en av de mest lovande talangerna under 40 av Financial News.
Okt 2012 Utses till vd för Cinnober sedan företrädaren, spanjoren Javier Tordable, fått lämna efter blott sex månader på posten.
2014 Listas som en av Europas 100 mest inflytelserika kvinnor av Financial News.
Cinnober:
Grundades: 1998.
Verksamhet: Världsledande utvecklare av IT-system för börser, marknadsplatser och banker inom handel, clearing och marknadsövervakning. Antal anställda: Cirka 250, merparten på huvudkontoret i Stockholm men även omkring 50 i Umeå.
Omsättning: 278 Mkr, drygt hälften är återkommande intäkter för licenser, support och drift, resten är projektintäkter.
Resultat före skatt: 3 Mkr.
Huvudägare: Nils-Robert Persson 18 procent, Nortal Investments 15 procent, Gunnar Lindell 13 procent.

"Bland annat går det tillbaka till lagstiftningen. Att arbetstiden och övertiden är reglerad. Men vem ska säga till mig hur mycket jag ska arbeta när jag brinner för det jag gör och tycker att det är roligt? " Veronica Augustsson ger ett mer återhållsamt intryck än många andra som tidigt har nått toppositioner i näringslivet.

Under ett par timmars samtal höjer hon aldrig rösten, men lågmäldheten ska knappast förväxlas med blygsamhet, snarare är den grundad i självförtroendet hos någon som är van vid att bli lyssnad på. Till exempel ser hon det som oproblematiskt att hon som vd är den klart yngsta personen i ledningsgruppen på Cinnober.

"Klart yngst? Ja, det kanske man kan säga. Men jag tänker att styrelsen valde mig för den jag är, hade de velat ha en man i kostym i femtioårsåldern - och inget fel med det - hade de kunnat välja en sådan person. Men eftersom de valde mig är jag fri att vara den jag är."

Blev du överraskad av att få frågan?
"På ett sätt är jag inte förvånad över att det har blivit som det har blivit. Jag blir ofta ledare i en grupp, kanske etableras det tidigt när man som jag har tre småsystrar och tar mycket ansvar. Men 'karriär' är ett svårt ord för mig, det kan betyda så olika saker för olika människor. Jag tycker inte att det är en stege utan snarare att det handlar om att växa med nya uppgifter. Det är precis vad jag har fått möjligheten att göra på Cinnober.Visst var det en dröm för mig att bli vd på Cinnober, men det hände tidigare än jag hade förväntat mig."

Tvekade du?
"Jag kände på en gång, detta vill jag. Dessutom hade jag support från rätt personer inom företaget och det var väldigt viktigt för mig. Det tråkiga är väl insikten om att det sannolikt blir det sista som jag gör på Cinnober." 

Varför är det tråkigt?
"Därför att jag verkligen brinner för Cinnober. För personerna som finns här. För jobbet som vi gör, det är väldigt roligt att vara världsledande på något som man tycker är intressant. Våra system är så viktiga för våra kunder att de aldrig får gå ner, vi har samma säkerhetskrav på oss som om vi hade arbetat med kärnkraftverk." 

Att avancemanget till vdposten kom tidigare än väntat understryks av att Veronica Augustsson vid den tidpunkten hade varit försäljningschef på Cinnober i mindre än ett år. Men tronskiftet skyndades på av att hennes företrädare, spanjoren Javier Tordable, fotades av styrelsen efter bara ett halvårs anställningstid.

Den officiella orsaken var delade meningar kring ledningsfrågor, och Veronica Augustsson vill inte utveckla det vidare. Men till skillnad från henne själv rekryterades Javier Tordable externt, frågan är om det antyder att Cinnober har en så speciell kultur att den är svår att anpassa sig till när man är van vid en traditionell affärskultur.

"Cinnober är nog ingen enkel miljö att komma till utifrån som chef. Men jag vill understryka att det inte hade med hans nationalitet att göra. Vi har trettio olika nationaliteter bland våra anställda och eftersträvar mångfald. Svårigheterna handlar nog mer om att vår organisation är väldigt platt med många engagerade personer. Och man vinner acceptans hos kollegerna genom sin kompetens, vad man tillför, inte genom ett fint cv."

Var han alltför hierarkisk?

"Ja."

Bortsett från några utmärkelser, som Dagens Industris utnämning supergasell för tillväxtbolag, har Cinnober ofta befunnit sig i svensk medieskugga. Bland finansbranschens stora internationella handelsplatser är företaget däremot ett begrepp. Sedan 1998, då fyra utvecklare startade bolaget, har Cinnober gått från ingenting till en världsledande position inom IT-system för börshandel, clearing och marknadsövervakning. På kundlistan märks bland andra London Metal Exchange (LME, uppköpt av Hongkongbörsen), Deutsche Börse, BM&F Bovespa (en sammanslagning av två brasilianska börser) och börserna i Bangkok och Johannesburg.

Sedan några år är Cinnober först i världen med ett clearingsystem (clearing är färdigställandet av en finansiell transaktion till faktisk betalning) som fungerar i realtid och som kan sköta flera tillgångsklasser och olika typer av finansiella instrument samtidigt.

Veronica Augustsson hävdar att Cinnober har investerat uppåt 300 miljoner kronor i utvecklingskostnader för detta system sedan 2009, kostnader som har tagits direkt mot resultatet och alltså inte har aktiverats i balansräkningen. Hittills har systemet sålts till en handfull kunder men eftersom motsvarande system saknas hos konkurrenterna räknar Cinnober med ordentlig tillväxt framöver.

Ur kundens perspektiv är clearing i realtid fördelaktigt bland annat därför att det ger en möjlighet att beräkna risk i realtid och därmed även att minska de säkerheter som handlare behöver hålla för att garantera att de kan fullfölja sina åtaganden.

I samband med att BM&F Bovespa tog Cinnobers clearingsystem i drift tidigare i år kunde börsen frigöra säkerheter värda nio miljarder dollar hos sina kunder, enligt Veronica Augustsson.

Cinnobers konkurrenter är främst andra stora börser som både internutvecklar egna system och säljer dem vidare. Här finns bland andra Nasdaq, London Stock Exchange, Deutsche Börse och New York Stock Exchange. Att Cinnober inte driver en egen handelsplats ger bolaget en mer oberoende ställning. Och det händer att även de stora börserna med internutvecklade system köper in delsystem från Cinnober, som när NYSE nyligen köpte ett system för marknadsövervakning.

I september tog Cinnober ett litet kliv ut i det svenska rampljuset när aktien noterades på First North, men det skedde utan nyemission eller ägarspridning.

Mest är det ett sätt för delägarna bland de cirka 250 anställda i Stockholm och Umeå att kunna handla med sina aktier.

Och kanske är tidpunkten inte riktigt rätt för Cinnober att slå på stora trumman.

Efter några väldigt fina tillväxtår i början av 2000-talet har det gått tyngre efter finanskrisen år 2008-2009.

Cinnober har visat vinst varje år men årsomsättningen hovrar omkring 250- 300 miljoner kronor och den tidigare fina rörelsemarginalen omkring 20 procent är man nu långt ifrån.

Veronica Augustsson menar att Cinnober ändå har lyckats stärka sina marknadsandelar under dessa tuffa år då marknaden i stort sett har halverats på grund av låg investeringsvilja i finansbranschen.

"Först var det finanskrisen i sig som drabbade investeringsviljan, därefter oklara omregleringar i finanskrisens spår som gjorde att våra kunder inte visste vilka krav framtida system skulle leva upp till. Men om man tittar på clearing så har vi tagit alla fem stora affärer som har varit ute till upphandling sedan 2009. Även inom tradingsystem anser vi att vi har tagit flest affärer under de senaste fem åren och inom marknadsövervakning hör vi till de två främsta. Vi har aldrig tappat en kund på grund av missnöje, bara när någon konkurrerande marknadsplats har köpt upp våra kunder."

Varför tar ni marknadsandelar som du ser det?
"Oberoendet är en förklaring. Våra konkurrenter säljer system som en sorts sidoverksamhet, vi måste vara bäst på det för annars överlever vi inte som företag. Att vi har extremt bra teknologi. I upphandlingar som rankar efter pris, teknologi och leveranskapacitet hamnar vi ofta högst på teknologi och leveranskapacitet. Att vi har nöjda kunder. Att vi tar fram fler innovationer än våra konkurrenter."

Ser du några tecken på att marknadens tillväxt är på väg att komma tillbaka?
"Omregleringarna börjar komma på plats och vi tror att det finns ett uppdämt investeringsbehov. Dessutom har clearinghusen ännu inte riktigt insett fördelarna med clearing i realtid. Det finns en skepsis, jag har inte varit i ett enda säljmöte utan att folk har frågat mig om det fungerar för BM&F Bovespa. Mitt budskap är att det fungerar och är görbart. Jag tror att det blir ett race mellan som börjar nu, speciellt i Europa där det råder konkurrens mellan clearinghusen. Det kommer att vara en mycket stor fördel för de som är först ute på banan med clearing i realtid, eftersom kunderna kommer att föredra dessa."

I nuläget är er rörelsemarginal ensiffrig, riktigt låg för att vara ett mjukvarubolag. Hur viktigt är det att komma tillbaka till de dryga 20 procent som ni hade år 2008/2009?
"Vi har som målsättning att komma tillbaka till den nivån. Kom ihåg att vi har tagit 300 miljoner kronor i kostnader för en helt ny produktlinje (clearing i realtid) och någon ny produktlinje ingår inte i planerna. Dessutom har vi omperiodiserat licensintäkter på ett sätt som är negativt för intäkterna på kort sikt men som stärker oss på längre sikt. Inom tre år räknar jag med att alla våra kostnader kommer att täckas av återkommande intäkter (från mjukvarulicenser, support, drift av kundernas system, reds. anm. )."

Cinnobers huvudkontor på Kungsgatan i Stockholm är ett traditionellt och vidsträckt kontorslandskap, men ett utrymme avviker lite från det vanliga. Det är ett rum med tv, filmer, spel och pyssel.

Ett rum för de anställdas barn. Ett försök att underlätta de anställdas livspussel när dagis håller stängt för planeringsdagar eller när det är höstlov. Som mamma till två förskolebarn är Veronica Augustsson en av dem som själv gärna tar med sig sina barn till jobbet.

"Jag tycker att det är positivt för ett samhälle och för ett företag när man kan förena familj och arbete. Det var bara roligt när min pappa tog med mig och mina syskon till sitt jobb och vi hängde i Kalmar FF:s spelarbuss. Så ska det kunna vara, att utestänga barnen från arbets platsen är inte idealiskt för någon."

Har du känt någon oro för ditt eget livspussel som småbarnsförälder och vd?
"Nej, men det beror på stöttningen som finns i den här organisationen. Alla här vill att arbets- och familjelivet ska gå ihop och ingen kräver tillgänglighet 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan."

Häromåret frågade jag en manlig vd och småbarnsförälder hur många vabdagar han tar ut per år. Frun tog alla visade det sig. Har du det lika väl förspänt?
"Min man, som är konsult och egen företagare, tar betydligt fler dagar än jag. Men jag kan vara hemma ibland. Lyckligtvis har barnen inte varit särskilt sjuka, vi har haft tur. Och jag kan lämna och hämta på dagis flera gånger i veckan, även om min man gör det ännu oftare."

Cinnober må vara ett företag som satsar på mångfald och som vill underlätta för sina anställda och chefer att ta ett fullvärdigt föräldraansvar, men det är knappast vad som kännetecknar den internationella finansbransch där bolaget verkar. Den är inte sällan mansdominerad, i synnerhet på de välavlönade positionerna, och i det paketet ingår ofta traditionella värderingar.

Men Veronica Augustsson menar att hon som vd nu har nått en nivå där hon slipper möta fördomar. Annat kunde det vara när hon var ute som säljare.

"Man ser på folks blickar om man blir sedd som en kompetent och relevant person eller inte. Men när jag tyckte att jag inte blev tagen på allvar gjorde jag ofta mina bästa presentationer, jag tog det som en utmaning. Jag älskar att krossa fördomar."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST