Facebook köpte nyligen Oculus Rift, men först efter att virtual reality-bolaget lyckats skrapa ihop crowdfundingpengar via Kickstarter. Fotograf: TT / Markus Schreiber

Hitta tillväxtraketerna via crowdfunding

Ute efter nästa Google eller Facebook? Kolla de nya, heta bolagen som lyckas dra in pengar via crowdfunding. Det gör riskkapitalbolagen.

I juli fick finländska Yoogaia, en interaktiv yogastudio, in 100 000 euro genom den svenska crowdfundingplattformen Fundedbyme. Tre månader senare gick en av Nordens ledande riskkapitalaktörer inom såddkapital, venture capital, finländska Inventure in som ny ägare med en investering på 500 000 euro. 

Yoogaia är bara ett exempel på en snabbt växande skara bolag där framgångsrik gruppfinansiering eller crowdfunding väcker investerarnas intresse. I vissa fall går riskkapitalbolagen in som medfinansiärer och i andra fall kommer de in i nästa investeringsrunda. Ingen vill ju missa att investera i nästa Facebook eller Google.

I mars i år köptes det amerikanska virtual realitybolaget Oculus Rift av just Facebook för 2 miljarder dollar efter att tidigare tagit in 2,4 miljoner genom världens största crowdfundingplattform Kickstarter. Smartthings, som köptes av Samsung för 200 miljoner dollar i somras, är ett annat Kickstarterprojekt som hamnat i händerna på en industriell köpare. 

LÄS ÄVEN: Rekord på Kickstarter - "bärbar fest" har fått in över 13 miljoner dollar

Fenomenet crowdfunding växer så det knakar. l fjol dubblerades investeringsvolymen till 5,1 miljarder dollar och 2025 väntas marknaden vara värd mellan 90 och 96 miljarder dollar, ungefär 1,8 gånger storleken på dagens globala venture capital-industri, enligt en undersökning som genomfördes 2013 av Världsbanken. 

"Crowdfunding är ett tydligt tecken på den demokratisering och den spridning av delandeekonomin som sker i världen och ett fantastiskt sätt för bolagen att kunna kommunicera direkt med presumtiva kunder", säger Linus Dahg på det brittiska Wellington Partners. 

Svenska Fundedbyme har hittills tagit in cirka 70 miljoner kronor med en snittinvestering på 22 800 kronor per projekt.

I likhet med de andra crowdfundingplattformarna startade Fundedbyme med donationer från privatpersoner för att från september 2012 även erbjuda equity crowdfunding, där investerarna blir aktieägare i bolagen. Modellen håller just nu på att etableras i olika varianter runtom i Europa och anpassas till den lokala lagstiftningen. Men det stora genombrottet väntas komma när USA slutligen godkänner privatpersoner att bli delaktiga i finansieringsmodellen. 

LÄS ÄVEN: Många startups använder crowdfunding - men alla är inte ute efter pengar

Beslutet har skjutits på framtiden vid flera tillfällen. "95 procent av de 70 miljoner vi tagit in hittills är equity crowdfunding", säger Daniel Daboczy, vd på Fundedbyme. 

Nästa steg för Fundedbyme blir crowdlending, en delandebaserad belåningsmöjlighet för företag som växer explosionsartat runtom i världen. "Efter ett lyckat test i Tyskland kommer vi att lansera det brett i december. Vi räknar med att lånedelen kommer att stå för 65 procent av vår verksamhet nästa år", säger Daniel Daboczy. 

Såddkapitalbolagen håller inte bara ett noggrant öga på de flöden av bolag som crowdfundingplattformarna presenterar, de investerar också i själva plattformen. Brittiska Balderton köpte exempelvis nyligen in sig i brittiska Crowdcube. 

Men vad kommer en framtid med en växande andel gruppfinansiering innebära för venture capitalbolagen och för finanseringsmarknaden generellt? 

"Vi gör ingen skillnad på om bolaget är finansierat av affärsänglar, är crowdfundat eller är finansierat på annat sätt. Problemet uppstår om det inte är genomfört på rätt sätt, då blir det en stor aktieägargrupp att hantera och svårt att få till ett aktieägaravtal om exempelvis tio av aktieägarna ställer sig motvilliga till affären", säger Hans Otterling, vd på svenska venture capitalbolaget Northzone som i dag endast har cirka 5 procent av tidigare crowdfundade bolag i sitt inflöde av potentiella affärer. 

En annan invändning som vissa av de etablerade aktörerna för fram kring equity crowdfunding är en rädsla för att de privata investerarna ska åka på en rejäl smäll.  "Vad händer när marknaden vänder och vissa av bolagen inte blir de fantastiska bolag som investerarna trodde? Att välja enskilda investeringar är alltid riskabelt jämfört med ett portföljtänk", menar Hussein Kanji på brittiska Hoxton Ventures.

LÄS ÄVEN: Den smarta vattenflaskan som Kickstarter älskar

Att equity crowfunding innebär ett mer passivt ägande än det som venture capitalbolagen erbjuder, där samarbete med ledningen och styrelse är legio och ofta av stor betydelse för bolagens framgång, är ytterligare en kommentar som flera av de riskkapitalister som VA varit i kontakt med lämnat. 

Men merparten tror ändå på en effektiv samexistens. "Crowdfunding ger en möjlighet för bolag som annars inte skulle ha fått en finansiering, särskilt på konsumentsidan. Olika bolag har olika behov som kan täckas med olika typer av finansiering", menar Linus Dahg på Wellington Partners. 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.