Fotograf: TT / Jack Plunkett

Världens mest spelade låt gav bara kaffepengar

Aloe Blacc ligger bakom den mest strömmade låten i historien. Men ersättningen för 168 miljoner spelningar blev mycket mindre än han tänkt sig. Nu kräver låtskrivaren att något görs åt musiktjänster som Spotify och Pandora.

Nyligen meddelades att den amerikanska artisten Taylor Swift drar tillbaka all sin musik från Spotify efter missnöje med de låga ersättningarna från den svenska musiktjänsten.

LÄS MER: "Swift lämnar Spotify"

Nu går musikern och låtskrivaren Aloe Blacc till attack mot musiktjänsternas i tidningen Wired.

Aloe Blacc var med och skrev och sjöng även på den svenska housestjärnan Aviciis låt "Wake Me Up!". Det blev den mest streamade låten i Spotifys historia och den trettonde mest spelade låten på den konkurrerande tjänsten Pandora.

Sedan låten släpptes 2013 har den spelats mer än 168 miljoner gånger på Pandora. Detta har dragit in totalt 12 359 dollar. Denna summa ska sedan fördelas på tre låtskrivare och förläggarna. Totalt, skriver Aloe Blacc, har han tjänat mindre än 4 000 dollar på att skriva och framföra en av historiens populäraste låtar.

I sin text framför Aloe Blacc åsikten att det behövs nya sätt att kompensera låtskrivarna i den digitala tidsåldern. Samtidigt som deras musik når ut till fler än någonsin blir intäkterna lägre än någonsin. Och lagstiftningen som styr hur amerikanska låtskrivare ska kompenseras har inte uppdaterats sedan 2001 - innan den första Ipoden kom.

LÄS ÄVEN: Svenska uppstickaren som utmanar Spotify tecknar avtal med skivbolag

"Jag kan inte bara stå och se på när den stora majoriteten av alla låtskrivare hamnar ute i kylan medan cheferna för musiktjänsterna bygger sina förmögenheter med bonusar och aktieoptioner med hjälp av vårt hårda arbete", skriver Aloe Blacc i Wired.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST