Fotograf: Roland Paulsen

"Vi jobbar för mycket - helt i onödan"

Forskaren Roland Paulsen förklarar varför han tycker att vi jobbar för mycket - och föreslår att vi kortar ner arbetsdagarna.

Roland Paulsen är forskare vid Lunds Universitet. Han menar att vi jobbar för mycket idag. Behovet av vår arbetskraft är mindre än någonsin tack vare den tekniska utvecklingen. Samtidigt jobbar vi betydligt mer idag än under många perioder i mänsklighetens historia.  Och från politiskt håll ses arbetslösheten som en knäckfråga som ska lösas.

Han ifrågasätter nödvändigheten av arbetssamhället och hans idéer har uppmärksammats av bland annat The Economist och The Atlantic. VA tog sig ett snack med Paulsen för att ta reda på hur han tycker att samhället borde organiseras - och hur automatiseringen kommer att påverka den framtida arbetsmarknaden.

LÄS ÄVEN: Landet inför två dagars arbetsvecka

Jobbar vi verkligen för mycket idag?

"Jag har gjort en empirisk studie kring tomt arbete och sammanställt andra internationella studier. I snitt i västvärlden ägnar vi oss åt två timmars tomt arbete per dag. Det handlar om rökpauser, privat internetsurfande och sådana saker."

"Så länge man håller det på en pekuniär nivå, alltså relaterad till pengar, tycker de flesta att det är ett vansinnigt förslag att vi ska jobba mindre, eftersom vi behöver mer skattepengar. Men när man tar fram argument och visar vilken produktivitetsökning vi redan har haft och kommer att få så brukar fler bli övertygade."

"I relation till hur mycket mer produktiva vi har blivit borde vi arbeta mindre. Sedan 70-talet har produktiviteten mer än fördubblats, så om du ska ha konstant arbetstid måste du skapa nya jobb. Vad de nya jobben går ut på är inte alltid så lätt att säga, eller huruvida de tillfredsställer några fundamentala behov. Men ofta får man skapa behovet, genom reklam inte minst."

LÄS ÄVEN: Världens rikaste man: "Vi borde ha tre dagars arbetsvecka"

Hur påverkar automatiseringen - som ju sägs hota vartannat svenskt jobb - dina idéer?
"Den kanske kommer leda till förlorade jobb, absolut. Men det har hänt förr. Och en sådan sak som FAS 3 kan ju täcka upp för allting och skapa nya jobb. Det finns ju ingen teknisk gräns för hur många arbetslösa man kan sätta in i en sådan åtgärd. Jag tror att tjänstesektorn kan göras hur bred och bisarr som helst. Vi ser ju hur vi har fått tillbaka det här med avlönat hushållsarbete. Det var ju någonting som avskaffades under 1900-talet. Men det jag saknar är den normativa aspekten: Är det önskvärt?"

Vad tycker du att vi ska göra då?
"Vi är i science fiction-världen redan, där mycket av det arbete vi gör inte behövs. Om man inser det så finns det tre slags reformer att diskutera. Det ena är kortare arbetstider, den tycker jag är vettigast. För vi har förkortat arbetstiden väldigt mycket tidigare. Sen är det det här med en garanterad basinkomst. Fördelen är att man frånkopplar fördelningsfunktionen från det allt mer obsoleta lönarbetet. Man kan också tänka sig allmänningar. Att till exempel kollektivtrafiken och hyror blir gratis, så att behovet av lönearbete minskar."

LÄS ÄVEN: Franska facket: 35-timmarsveckan är för lång - förkorta den

Hur kom du in på de här idéerna?
"Jag växte upp på en bondgård och där var arbetet minst sagt konkret. Därefter har det blivit mindre och mindre konkret. Under studietiden stämplade jag biljetter i Stockholms tunnelbana. Eller rättare sagt jag jobbade knappt för det kom inga resenärer. Då började jag fundera på hur någon kunde betala mig för att inte göra någonting alls..."

"Jag blev arbetslös efter att ha doktorerat i några månader och jag märkte att i princip ingenting förändrades. Jag fortsatte med exakt samma aktiviteter: läsa och skriva. Sen fick jag det här jobbet och då fick jag plötsligt mer betalt och kunde kalla mig forskare. Men aktiviteten är fortfarande densamma. Och det är här det blir så tydligt för mig hur arbetets ramar har lyckas mystifiera aktiviteten."


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.