5 av 5
Fotograf: Yubico

Från träkojan till Silicon Valley

Stina Ehrensvärds entreprenörsbana började i barndomens träkoja. Nu vinner hon och maken Jakob Veckans Affärers utmärkelse Svenska Innovationspriset 2014. Deras nyckel gör internet säkrare och Google har redan nappat på den banbrytande idén. 

Dataintrång hotar hela den digitala ekonomin. Företag, banker, privatpersoner – alla drabbas. Men Stina och Jakob Ehrensvärd har utvecklat Yubikey, en lösning för att säkert, snabbt och enkelt logga in med en och samma USB-nyckel till hela internet. Google har redan nappat på den banbrytande säkerhetslösningen. Och Yubico är vinnare av Veckans Affärers utmärkelse Svenska Innovationspriset 2014.

"Gmail har 1 miljard användare. Får vi 1 procent av dessa som kunder inom ett år är jag nöjd." Det är Stina Ehrensvärd, vd och grundare av Yubico, som stolt berättar om att Google Mail nu stödjer användningen av Yubikey, bolagets lösning för att säkert, snabbt och enkelt logga in med en och samma USB-nyckel till hela internet.

På bara några dagar har Yubikey blivit en bästsäljare på Amazon.com och entreprenörsparet Stina och Jakob Ehrensvärd tagit ett stort steg närmare sin dröm att nå slutanvändarna.

LÄS ÄVEN: Odlat kött lockar riskkapitalet

Oftast handlar entreprenörskap om en kamp mot klockan. Att komma ut med sin produkt eller tjänst medan tiden är inne. Men för Yubico, med sju år på nacken, har tiden kommit ikapp. Just nu är debatten kring hur säkerhetshotet på nätet ska kunna hanteras intensivare än någonsin.

Vi blir dagligen påminda om hackare som hotar den nya digitala ekonomin. Storbankernas kunduppgifter, privatpersoners kreditkortsnummer och kändisars mobilnakenbilder – intrång som kostar samhället 1000 miljarder dollar per år.

"Vi hade kommit i kontakt med säkerhetschefer på internetbanker och fått höra om de många miljarder som årligen försvinner. Tillsammans började Jakob och jag utveckla visionen kring en säker och användarvänlig "bankdosa" för att logga in, inte bara till banken utan till alla internettjänster."

Att utveckla säkerhetsnyckeln Yubikey, där användaren genom ett knapptryck automatiskt genererar en engångskod, var första steget. "Med en bankdosa måste du flytta koder och genom det traditionella sättet idag med användarnamn och lösenord, som fortfarande är vår största konkurrent, går det väldigt långsamt. Internetlogin måste gå fort. Vi kan inte hålla på att fibbla med bankdosor längre."

Nästa steg för entreprenörsparet var att utveckla en ny global säkerhetsstandard som gjorde det möjligt för Yubikey att fungera med alla internettjänster.

Det var då, för tre år sedan, Stina och Jakob Ehrensvärd såg ett tydligt behov av att ta sitt pick och pack och flytta till Palo Alto i Silicon Valley.

"Alla entreprenörer behöver inte vara här men för de som vill göra något stort inom internet är det stället att vara. För oss handlade det om att kunna samarbeta med de stora internet- och finansbolagen kring standardlösningen Fido U2F, som vi tagit fram tillsammans med Google. Då var vi tvungna att vara på plats, vara lokala."

Nu hoppas Stina Ehrensvärd att de andra stora medlemmarna i Fido, exempelvis Mastercard, Microsoft och Bank of America, ska följa Googles exempel och stödja denna nya öppna säkerhetsstandard.

"Det kommer inte att hända över en natt. Vi behöver fler aktörer som stödjer lösningen innan det tar ordentlig fart."

Men beslutet att flytta handlade också om en krass verklighet där ett litet bolag som Yubico med sparsamt kapital har svårt att nå fram med bas i Sverige.

"Vi tittade helt enkelt på var i världen vi skulle satsa för att få ut mest för pengarna. Vi var beroende av de stora internetbolagen som är öppna för ny teknik. I Silicon Valley fick vi ett helt annat gensvar med bolag som gillade oss och inte dömde oss. Idag är vi uppskattade även i Sverige, men vi fick gå vägen över USA."

Hälften av teamet, framförallt mjukvaruutvecklingen, samt delar av produktionen blev däremot kvar i Sverige.

För Stina Ehrensvärd var flytten över Atlanten lite som att komma hem. En bit norr om Silicon Valley, i Seattle, såg hon nämligen dagens ljus för första gången sommaren 1967. Hennes pappa, som liksom hennes mamma var arkitekt, hade fått ett stipendium för att forska kring stadsplanering och datorgrafik på stadens universitet. Ett år senare flyttade de tillbaka till Sverige och det var i Lund hon växte upp med sina tre syskon. Sedan väntade Stockholm och Konstfack. Och hennes man.

LÄS ÄVEN: Så överlever du digitaliseringen

"Sista året på Konstfack byggde Jakob en fungerande prototyp till en av mina designinnovationer. Efter det bestämde jag mig för att jag ville jobba tillsammans med honom i gränslandet innovation, teknik och design. Jakob är en mycket skicklig elektronikingenjör, mer eller mindre självlärd. Han var 15 år när han byggde sin första dator och 19 när han startade en egen it-konsultfirma."

Det klickade inte bara jobbmässigt mellan Jakob och Stina. De gifte sig och skaffade tre barn. It-konsultfirman kom att bli starten för deras gemensamma entreprenörskarriär.

Uppdragens karaktär varierade, system för att koka ärtor eller baka bröd i butiken, en robot för att tanka bilar, ett säkerhetssystem för en av Sveriges största kraftverksamheter samt en bärbar dator för insamling av patientdata vid läkemedelsprövningar. Det sistnämnda uppdraget blev startskottet för Cypak, parets första gemensamma start-up med säte i Gamla stan.

"Cypak utvecklade världens första intelligenta läkemedelsförpackning. Den samlade in information om hur patienterna tagit sin medicin samt effekt och eventuella biverkningar direkt i förpackningen. Men det blev ett projekt med stora tekniska och affärsmässiga utmaningar som tyvärr aldrig lyfte. Idag är alla ip-rättigheterna sålda."

Trots många mindre utmaningar på vägen har Yubico efter sju år på marknaden fått över 70 000 betalande kunder, används av de anställda på sju av de tio största internetbolagen som till exempel Facebook och Google, och tar nu på riktigt klivit ut mot slutanvändarna.

I fjol visade bolaget vinst och omsättningen som då landade på 5,5 miljoner dollar väntas bli över den dubbla i år.

"Det har varit sju spännande och roliga år som jag är mycket tacksam för att få ha varit med om."

MER FRAMTID: Fullt drag på Framtidsdagen 2014

Vad är din framtidsvision för Yubico?
"Vi ska hjälpa till att etablera den nya standarden Fido U2F, som alla medlemmar godkänt, så att alla internetanvändare kan börja lita på nätet som ett säkert och enkelt sätt att dela och lagra information. Vi ska också bygga ut produktionen av Yubikey i Sverige och i USA, där produkten tillverkas idag."

För egen del hoppas hon få möjlighet att inom några år få vara med och bygga en modern internetbaserad Robin Hood.

"Att kunna omfördela några av de miljarder som idag förloras i bedrägerier. När den nya standarden är etablerad bör många miljarder kunna sparas för att istället användas till goda ändamål. Det är för tidigt att exakt säga hur det här skulle kunna gå till."

Varför valde du att bli entreprenör?
"Som barn byggde jag mycket träkojor tillsammans med mina kompisar. Jag har sedan alltid gillat att bygga saker tillsammans med andra, att formge och förverkliga idéer. Med åren har självförtroendet och visionerna blivit större."

Tidigare vinnare av Svenska Innovationspriset:
2013: ABB
2012: Tobii Technology
2011: Rebtel
2010: Spotify
2009: SKF
2008: Melker Andersson Group
2007: Raysearch Technologies

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST