Bild från Framtidsdagen 2014. Johan Hedén Hultgren, andra från vänster, vann Innovationspriset Student med sin digitala domstol Swiftcourt. Fotograf: Rikard Kilström

Hans digitala domstol vinner pris

Johan Hedén Hultgrens digitala domstol förenklar tvistlösandet och utmanar en av de mest konservativa branscherna. Därför vinner han Veckans Affärers utmärkelse Innovationspriset Student 2014.

En innovation som utmanar i en av de mest konservativa av branscher. Johan Hedén Hultgren har utvecklat digitala verktyg för att lösa tvister som i dag är för små för att domstolarna ska lägga tid på dem. För detta får Swiftcourt Veckans Affärers utmärkelse Innovationspriset Student 2014.

"Jag har gjort tre stora vägval hittills i livet. Att välja entreprenörslivet framför en juristkarriär var ett av dem", säger Johan Hedén Hultgren grundare och vd i nystartade Swiftcourt.

Trots sin ringa ålder, endast 24 år, och trots att han avslutade sina juridikstudier så sent som i januari i år är han redan inne på sin andra start-up. Den första, Finansfilm, drog han igång redan under studietiden tillsammans med några kompisar från fotbollslaget i Göteborg. Finansfilm lever och frodas men Johan Hedén Hultgren är inte längre involverad i det dagliga arbetet, utan mer på ett strategiskt plan.

LÄS ÄVEN: Så överlever du digitaliseringen

Istället lägger han alla dygnets timmar på Swiftcourt, som kom till av ett slumpartat möte.

"Jag var på Almi för att prata om finansiering för Finansfilm. Där träffade jag Fredrik Andersson, som var konsult för Almi och min kontakt. Efter att ha hört om min bakgrund insisterade han på att jag skulle träffa Jakob Elander, jurist på advokatfirman Lindmark Welinder i Lund. Mötet blev en perfect match", berättar Johan Hedén Hultgren.

Jakob Elander hade sett ett behov som behövde en lösning. Tvister till lägre belopp förblev olösta. Rättsväsendet förmådde inte att hantera dem.

"Han konstaterade att alla tvister som kom in till domstolen var av högre belopp men även för dessa visade det sig i slutändan att det kostat mer än det smakat."

På Venture Lab vid Lunds Universitet lärde Johan Héden Hultgren lära känna Hampus Sahlin som blev nästa viktiga byggsten för Swiftcourt.

"Han är ett tekniskt geni. Han har byggt hela Swiftcourts plattform och lärde sig webbprogrammering under tiden."

Affärsmodellen bakom Swiftcourt bygger på två ben – skiljeklausulen som kan integreras i princip alla avtal och som möjliggör för parterna att lösa en eventuell tvist och den digitala plattformen som gör att en eventuell tvist kan lösas snabbt och enkelt online.

Konceptet är innovativt på många sätt och utmanar i en bransch som präglas av konservativt tänkande och ovilja till förändring. Det kräver mod, framåtanda och uthållighet, egenskaper som Johan Hedén Hultgren och hans team verkar besitta.

"Vi har märkt ett visst motstånd bland jurister här på hemmaplan medan företagen är betydligt mer nyfikna och intresserade av vår lösning. I USA där vi ska lansera efter årsskiftet är såväl jurister som företag betydligt mer mogna för Swiftcourt."

Innan valet att välja entreprenörslivet framför juristkarriären hade han gjort två avgörande vägval, fotbollen framför hockeyn och juristutbildningen framför proffsfotbollen.

"Jag har dedikerat min uppväxt till fotbollen ända sedan pappa tog mig till en fotbollsplan när jag var liten och började träna mig och mina kamrater. När jag var 15 år debuterade jag i ungdomslandslaget."

Som 16-åring tog han sitt pick och pack, lämnade föräldrar och lillebror i Karlshamn och flyttade till Trelleborg. Men fotbollslivet var inte riktigt så glamoröst som han trott.

"Det var träna, äta och sova. Och däremellan spela tv-spel."

Efter studenten lämnade han Trelleborg och flyttade till Göteborg, staden han varit i med familjen som liten och som han hade många ljusa minnen ifrån.

LÄS ÄVEN: De ska lösa bostadsbristen - med hjälp av dejtingfilosofi

Från etagelägenheten där han kom att bo tillsammans med ägarinnan, 90 plus, och två andra studenter hade han exakt 25 sekunder till Handelshögskolan.

"Jag blev en tidsoptimist."

Men juriststudierna gav inte Johan Hedén Hultgren tillräcklig stimulans.

"Jag fick inte utlopp för min kreativa förmåga genom att sitta vid skolbänken och traggla. Man kommer inte framåt. Jag började leta efter annat."

Genom en ordförandepost i Juridiska Föreningen, projektledare för juristmässan Gaius och extrajobb på juristbyrån Jansson Norin, hämtade han inspiration och upptäckte glädjen i att bygga något eget.

Sedan i somras finns Swiftcourt på den skandinaviska marknaden och efter årsskiftet planeras en lansering i USA där såväl jurister som företag enligt Johan Hedén Hultgren är mer mogna för denna nydaning på skiljedomsområdet.

"Om två år så hoppas jag att vi ska vara en standardlösning för hur man hur löser mindre tvister och vara en del av många transaktioner på små belopp, här i Skandinavien men också i USA."

Tidigare vinnare av Innovationspriset Student:
2013: Kalle Kodare, idag Codarica
2012: Comparific
2011: Pamoja Cleantech
2010: Solarcool

VINNARE STORA PRISET: Från träkojan till Silicon Valley

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST