Johan Wendt Fotograf: Christine Ohlsson/TT

Svenskarna som ska lära 100 000 barn att programmera

Om några år kommer det saknas en miljon programmerare i Europa - samtidigt som allt fler unga går arbetslösa. Därför har svenska entreprenörer dragit igång gratis undervisning i programmering för barn i städer runtom i Sverige.

Enligt en rapport från EU-kommissionen kommer det att saknas en miljon programmare i Europa år 2020. Och svenska företag har redan idag svårt att hitta rätt personal.

Samtidigt breder ungdomsarbetslösheten ut sig och ca 160 000 ungdomar i Sverige går arbetslösa.

Det är trenderna som ligger till grund för Kodcentrum, ett initiav av Johan Wendt, som tidigare startat Mattecentrum. Den 5 november öppnar det första kodcentrumet i Ekonomikum i Uppsala.

Där kommer barn mellan 9-13 år att erbjudas gratis undervisning i programmering för att stimulera de ungas intresse och nyfikenhet. I stugan kommer studenter, yrkesverksamma programmare och seniorer att ideellt bidra med sin kunskap.

I höst öppnar kodcentrum i ytterligare tre svenska städer och målet är att fram till 2020 ha undervisat 100 000 barn och unga i programmering.

"Vem som helst får delta oavsett förkunskaper och man behöver inte ha med sig en egen dator. Vi börjar med att introducera programmeringsspråket Scratch och när kunskaperna växer ska utmaningarna följa med", säger Emelie Dahlström, Verksamhetschef på Kodcentrum.

Trenden att lära barn programmering finns på andra håll runtom i Europa. I Storbritannien har ämnet Computing införts i läroplanen och  i år beslutade Finland att programmering ska bli en del av matematiken i den nya läroplanen.

Sverige har än så länge inte hakat på med officiella åtgärder, men det pågår projekt runtom i landet. Bland annat lobbar läraren Karin Nygårds för kodning i skolan.

Idag jobbar hon halvtid på Sjöstadsskolan med att utbilda hela skolan i det digitala. Målet är att alla på hela skolan, barnen såväl som matpersonal och vaktmästare, ska ha testat att koda.

LÄS MER: "Hon är pionjären som redan lär en hel skola att programmera"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST